Ztracené elektrolyty nemusíte hledat jen ve sportovních nápojích

Propagované sportovní nápoje jsou dobrým zdrojem minerálů, o které v průběhu dne člověk přirozeně přichází. Jenže toto občerstvení obsahuje i spoustu umělých sladidel, přidaných barviv a konzervačních látek, což je velké zdravotní negativum.

Když někde slyšíte zmínku o elektrolytech, co vás napadne jako první? Možná si ihned vybavíte sportovní nápoje, které v televizních reklamách i na pultech obchodů vidíte běžně. Opravdu nejsou k dispozici jiné a možná i lepší zdroje?

Co jsou elektrolyty vlastně zač?

Ačkoli se o nich pořád mluví, řada lidí netuší, co si pod nimi představit. Takže na vysvětlenou – elektrolyty jsou vlastně kategorií základních minerálů. Patří k nim tedy i sodík, draslík, fosfor, hořčík nebo chlorid (1). Nesou kladný nebo záporný náboj, a bývají spojovány hlavně s hydratací a správným fungováním základních tělesných procesů, jako je činnost svalů a nervů, sekrece hormonů či udržování pH krve. Během celého dne elektrolyty nevyhnutelně ztrácíme, a to pocením, močením i dýcháním. Je tedy důležité je důsledně doplňovat a nahrazovat – a to nejen po náročném tréninku.

Komerční nápoje nemusejí být nejlepším řešením

Je pravdou, že potřebné minerály nabízejí i zmíněné sportovní nápoje. Ovšem spolu s nimi bohužel zprostředkovávají i umělá sladidla, konzervační látky, přidaná barviva a poměrně dost cukru. Tedy alespoň podle názoru americké registrované dietoložky Maddie Pasquariello. Co takhle elektrolyty čerpat z potravin, což se jeví jako zdravější varianta? Tyhle konkrétní jich mají více než dost!

S banánem to vyhrajete

Nutriční hodnota banánu je skutečně působivá. Toto exotické ovoce nabízí 32 miligramů hořčíku, 25 miligramů fosforu a neuvěřitelných 375 miligramů draslíku (2). Navíc je úžasným zdrojem uhlohydrátové energie, která je nezbytná pro pohon těla i mozku. Vsadit ale můžete i na jinou zbraň.

Bílý jogurt je trefou do černého

Možná vás to překvapí, ale i „obyčejný“ bílý jogurt je senzační elektrolytovou zásobárnou. Obsahuje 173 miligramů vápníku, 220 miligramů draslíku, 212 miligramů fosforu a 56 miligramů sodíku (3). Ke všemu poskytuje spoustu bílkovin, jež prodlužují pocity sytosti a přispívají k budování svalů.

Nepodceňujte špenát

Ztracené minerály načerpáte i ze špenátu. A nejen ty. Tento druh listové zeleniny vám daruje také vitaminy A, B a E, které se hodí vždycky. Výhodou špenátu je i jeho všestrannost, neboť ho lze snadno začlenit do celé řady pokrmů, a to včetně polévek.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Elektrolyt, (2) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1105314/nutrients, (3) www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170894/nutrients






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat