Flexitariánská kuchyně je poměrně snadná

Strava bez zákazů, která je stále zdravá a chrání životní prostředí – to zní až příliš dobře, aby to byla pravda. Ale flexitariánská výživa přesně tyto aspekty spojuje. Podobně jako u veganského životního stylu jsou základem potraviny rostlinného původu, ale s mírou jsou povoleny i živočišné produkty jako vejce, mléčné výrobky, maso a ryby. 

Vědomé flexitariánství je založené na dvou pilířích. Jednak je to výběr potravin, kdy by většina měla být vyráběna udržitelným způsobem, a pak je to způsob přípravy. Jednotlivé komponenty a pokrmy by měly být ideálně vlastní výroby, pokud možno energeticky úsporné a připravované s minimální tvorbou odpadu.

I když rostlinná strava může na první pohled znít jako velká námaha – s pár triky a praktickými kuchyňskými pomocníky ji snadno začleníte do svého každodenního života.

Tři základní stavební kameny pro udržitelnou přípravu

Pokud se při nakupování ovoce, zeleniny, salátů a ořechů řídíte sezonním kalendářem a maso a ryby vám na talíři skončí jen občas, je to polovina úspěchu. Nyní chybí pouze efektivní a vědomá příprava. Klíč k úspěchu spočívá ve 3 stavebních kamenech:

Udělej si sám

Zpracované produkty koupené v obchodě nevyhnutelně znamenají, že na jejich výrobu byla vynaložena energie a zdroje. Pokud si tedy těstoviny, zmrzlinu, nebo dokonce rostlinné mléko vyrábíte sami, prokazujete tím životnímu prostředí velkou laskavost.

Domácí a doma vařené, nejen že lépe chutná, je to také otázka kvality: vy rozhodujete o tom, odkud vaše jednotlivé suroviny pocházejí, jak jsou čerstvé a zda nebo kolik cukru chcete použít.

Zero Waste

Pokud používáte udržitelné ingredience, je to skvělé. Pokud ale následně skončí v koši, nic nezískáte. Naštěstí existují triky a způsoby skladování pro delší uchování. Mnoho potravin lze navíc používat holisticky  – tedy od kořene přes slupku až po zeleň. Tento přístup k předcházení vzniku odpadu je také známý jako „Od listu ke kořenu“.

To, co zní tak samozřejmé, je někdy obtížněji realizovatelné v praxi, než byste si mysleli. Vše začíná správným uložením po zakoupení. Skladování podle principu FIFO (First In – First Out) znamená, že nejdříve zpracováváme potraviny staršího data.

Úspora energie

Když vaříme a pečeme, samozřejmě spotřebováváme energii i doma. Existují však chytří kuchyňští pomocníci, kteří výrazně sníží průměrnou spotřebu nebo výrazně zefektivní vaření a pečení.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5216044/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat