Sezamová semínka jsou ideální únorovou svačinou

27.02.2023 | Výživa

V náboženských tradicích jsou sezamová semínka spojena s dlouhověkostí a bohatstvím. Proč jsou dobrá pro zdraví a kdo by se jim naopak měl vyhnout?

Sezam (Sesamum indicumL.) z čeledi Pedaliaceae je jednou z prvních olejnin používaných u lidí. Má jemnou, aromatickou chuť a vůni a vysokou nutriční hodnotu, díky čemuž je velmi oblíbený. Taky se může pochlubit četnými zdravotními výhodami, které se obzvlášť v únoru hodí. Tipnete si, z jakých důvodů se sezamová semínka těší velké popularitě?

Dodávají tělu nezbytné živiny

Studie zjistily, že sezamová semínka obsahují 21,9 % bílkovin a 61,7 % tuku a jsou bohatá na minerály (1). Mají tak pověst „univerzální banky živin“, neboť organismu dodávají cenné látky, které mu před nástupem jara a sezóny čerstvých potravin chybí.

Snižují oxidační stres

Studie ukázaly, že příjem sezamu vedl ke zvýšení enzymatických a neenzymatických antioxidantů, stejně jako ve snížení markerů oxidačního stresu (2).

Ovlivňují hladiny cholesterolu

Nejstarší olejnaté semeno je ideální konzumovat právě teď v zimě, a to pro vysoký obsah olejů a polynenasycených tuků. Předklinické studie navíc naznačily, že sezam a jeho lignany vyvolávají příznivé změny rizikových faktorů souvisejících s kardiovaskulárním onemocněním a snižují hladiny cholesterolu (3).

Ulevují od zácpy

Sezamová semínka mají vyšší obsah vlákniny, jež může být prospěšná pro dobré trávení. Ulevují od zácpy, chrání tlusté střevo a zároveň snižují riziko gastrointestinálních poruch (4).

Krotí anémii

Sezamová semínka pomáhají při léčbě anémie, neboť jsou bohatá na železo, stimulují tvorbu hemoglobinu, hematokritu a červených krvinek v těle (5).

Nežádoucí účinky

Protože alergie na sezamová semínka skutečně existuje, doporučuje se, abyste se před zařazením potravin na bázi sezamu do své každodenní stravy poradili s lékařem. Nadměrná konzumace sezamových semínek pak může snížit krevní tlak na nebezpečně nízkou úroveň.

Zároveň platí, že pokud jsou sezamová semínka požívána ve velkém množství, více se jich ukládá v žaludku, aniž by byla strávena, což nahrává přibývání na váze. Semínkům sezamu by se měly zcela vyhnout osoby s dnou, neboť tato potravina obsahuje oxaláty, přírodní látku, která přispívá ke zhoršení příznaků zmíněného onemocnění.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9573514/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27074618/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22263599/, (4) www.interesjournals.org/articles/proximate-and-mineral-composition-of-whole-anddehulled-nigerian-sesame-seed.pdf, (5) www.citeseerx.ist.psu.edu/viewdoc/download?doi=10.1.1.388.2602&rep=rep1&type=pdf






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat