Odhalujeme mýty o správné výživě

Když jíte večer, tloustnete? Je salát správnou dietou? Nahrazuje smoothies ovoce a zeleninu? Odhalujeme nejčastější mýty o správné výživě.

Pokud se rozhodnete udělat něco se svojí životosprávou, hltáte dychtivě každou radu a informaci. Bohužel ne všechny jsou správné a zdaleka ne všechny vám mohou skutečně pomoci. Řekneme vám, jak je to s nejčastějšími mýty.

Salát je zdravý

Hlávkový salát je nízkokalorický, bohatý na živiny a obzvláště zdravý. Například hlávkový salát obsahuje 95 procent vody. Zda je salát zdravý, závisí také na způsobu jeho přípravy: Například salát Caesar s dresinkem, parmazánem, krutony a kuřecími prsy není nízkokalorické jídlo. 

Margarín je horší než máslo

Margarín se skládá z rostlinných olejů, tuků a vody. Stejně jako máslo obsahuje asi 80 procent tuku. Aby chutnal a dobře vypadal, přidává se sůl, okyselovač a barvivo betakaroten. Často se přidávají vitamíny. Vzhledem k tomu, že margarín je vyroben z rostlinných olejů a obsahuje více nenasycených mastných kyselin, je jeho struktura mastných kyselin lepší. Margarín však často obsahuje palmový olej. Volba mezi margarínem, a máslem je tedy věcí chuti. 

Smoothie jsou stejně zdravé jako ovoce a zelenina

Smoothie se vyrábí z pyré z ovoce a zeleniny. Ve srovnání s výchozím produktem však obsahují méně živin, jako je vláknina. Smoothie díky svému menšímu objemu méně zasytí než čerstvé ovoce a zelenina, ale zároveň je energetická hustota vyšší, takže riskujete, že zkonzumujete více kalorií, než si myslíte. 

Když budete jíst večer, tloustnete

Mnoho lidí – zejména těch, kteří by rádi shodili pár kilo na bocích – večerní jídlo vynechává. Nezáleží ale na tom, kdy jíte – rozhodující je celková energie spotřebovaná nebo přijatá za celý den. To znamená, že pokud budete jíst přes den hodně a večeři vynecháte, stejně budete přibírat. Pokud chcete zhubnout, měli byste dbát na to, aby energetický příjem odpovídal energetické potřebě. Jezte tedy jen tolik energie, kolik vaše tělo spotřebuje za den.

Produkty light pomáhají zhubnout

Light produkty by měly obsahovat méně energie, tuku nebo cukru. Méně cukru ale neznamená méně kalorií. U nápojů je to jiné: Méně cukru často znamená méně kalorií, ale sladkou chuť místo toho nahrazují sladidla. Výrobky s nižším obsahem tuku, jako jsou bramborové lupínky, mají často stejný problém: snížený obsah tuku je v počtu kalorií sotva patrný. Průmyslově zpracované lehké produkty proto nejsou o mnoho lepší než běžné produkty.

Denně musíte vypít alespoň 2 litry

Pít je důležité, protože tekutinu potřebujeme k životu. Pravidlo „vypij dva litry denně“ už zná každý. Je pravda, že dospělí potřebují asi 2,5 litru tekutin denně. Patří sem také tekutiny z potravy. Zbývajících 1,5 litru byste měli přijmout prostřednictvím nápojů, abyste měli jistotu, že jíte správné jídlo. Ale individuální potřeba tekutin závisí na věku a ročním období. Tělo také rychle potřebuje o 0,5 až 1 litr tekutin více při sportu, vedru nebo nemoci. 

Zeleninové lupínky jsou lepší než bramborové lupínky

Zeleninové chipsy jsou zdravější. Bohužel je to mýtus. Zeleninové chipsy jsou také opravdové kalorické bomby a co do obsahu tuku dokážou držet krok s klasickými chipsy. Proto by se měl užívat jen s mírou, ať už z brambor nebo jiné zeleniny.

Džus je lepší než nealkoholické nápoje

Limonády jsou nezdravé cukrové bomby – všichni to víme. Pomerančový džus k ranní snídani je naproti tomu zdravá varianta a téměř součást správné výživy. Ovocná šťáva se vyrábí z ovoce a obsahuje vitamíny a minerály. Ovšem litr džusu může obsahovat zhruba tolik kalorií jako litr coly. Při nákupu byste se proto měli ujistit, že kupujete skutečnou ovocnou šťávu. 

Ze sacharidů se tloustne

Tento výživový mýtus ignoruje skutečnost, že sacharidy jsou hlavní živinou v naší stravě a samy o sobě nejsou „špatné“. Potřebujeme je jako zdroj energie, a aby náš mozek mohl fungovat. Existují však rozdíly – jednoduché a složité sacharidy. Vše tedy závisí na tom, jaké sacharidy jíme. Pokud chcete zhubnout nebo jíst zdravě, měli byste jíst komplexní sacharidy ze zeleniny, brambor a celozrnných výrobků. 

Superpotraviny léčí

„Superfood“ je ve skutečnosti jen o málo víc než marketingový termín pro potraviny, o kterých se říká, že mají zvláštní zdravotní přínosy. Patří mezi ně ovoce nebo semínka. Všechny obsahují spoustu živin, mají podporovat tělesné funkce jako budování svalů, imunitní systém nebo metabolismus a v některých případech i léčit nemoci. Tyto účinky však často nejsou vědecky prokázány. Superpotraviny jsou určitě dobré pro vaše zdraví a v žádném případě škodlivé – maximálně pro vaši peněženku, protože některé nejsou zrovna levné. Lepší (a výrazně levnější) jsou regionální superpotraviny jako brokolice, červená řepa nebo lněné semínko.

Mražené potraviny nejsou tak dobré jako čerstvé produkty

To, co kupujete z mrazáku, není tak zdravé jako to, co kupujete čerstvé. Ne tak docela, protože to může platit pro mražená jídla, ale ne pro mražené ovoce a zeleninu.

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25955738/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat