Pomoc při závislosti na cukru

Cukr není zdravý a jíme ho příliš mnoho – to už ví každý. Může být návykový a existuje závislost na cukru?

Náš mozek reaguje jinak na jablka než na sladkosti: potraviny s vysokým obsahem cukru aktivují systém odměn. Mozek, podobně jako po alkoholu nebo jiných návykových látkách, uvolňuje více dopaminu – hormonu štěstí (1). 

Kde se bere závislost na cukru?

Žijeme v době, kdy je cukr dostupný kdykoli a kdekoli. Pět chutí (hořká, slaná, kyselá, umami a sladká) používali naši předkové k posouzení, zda je něco jedlé nebo jedovaté. Jedovaté rostliny jsou často hořké, nezralé často kyselé. Sladká chuť na druhou stranu znamená, že je něco zralé a poživatelné. Není divu, že cukr milujeme a nedokážeme mu odolat (2).

Jezte rozumné jídlo

Zní to banálně, ale je to důležité: snažte se jíst co nejzdravěji. Vláknina ze zelené zeleniny nebo celozrnného pečiva a bílkoviny z luštěnin vás zasytí na delší dobu. A chutě si na vás nepřijdou (2).

Jezte pravidelně

Snídaně, oběd, večeře: Tato tři jídla by rozhodně měla být na vašem stole pravidelně. Čím déle budete bez jídla, tím pravděpodobněji budete mít chuť na sladké. A pokud mezitím dostanete hlad: zkuste ovoce. Ovoce samozřejmě obsahuje i cukr, ale není tak sladké jako klasický cukr, a navíc obsahuje mnoho důležitých vitamínů, minerálů a vlákniny (2).

Sladidlo jako náhražka cukru?

Sladidla jsou minimálně stejně sladká jako cukr. Z náhražky cukru se tedy chuti na sladké nezbavíte. Některá sladidla se navíc nedoporučují a spotřebitelská centra nedoporučují konzumovat větší množství. Je lepší postupně snižovat množství cukru, až ho nebudete potřebovat vůbec (2). 

Sportem proti závislosti na cukru

Až vás příště bude honit mlsná, zašněrujte si tenisky. Protože když cvičíte, vaše tělo uvolňuje stejné pocity štěstí jako po cukru. Zvlášť, když zkoušíte pokořit své limity. Pocity štěstí navíc trvají déle. Jaký sport si vyberete, je jen na vás. Hlavní je cvičit a bavit se (2).

Dopřejte si dostatek spánku

Po dobrém tréninku můžete někdy spát jako miminko. A to je dobře: ti, kteří se dobře vyspali, mají menší potřebu sladkostí. Nedostatek spánku může vést k začarovanému kruhu: Jste unavení, takže jíte sladkosti, na chvilku se nabijete energií, ale hladina cukru v krvi je jako na horské dráze. V noci pak nebudete moct usnout a vše začíná nanovo (2).

Rizikový faktor stres

Po stresujícím dni byste měli raději vyrazit na čerstvý vzduch. Nebo se snažte příčinám stresu čelit: Zkuste si například efektivněji řídit pracovní dobu, abyste se neutopili v úkolech. Nebo si promluvte s lidmi, kteří vám dělají problémy (2).  

Dejte sladkosti ze svého dosahu

Bez ohledu na to, jak disciplinovaní jste, vykliďte raději všechny skříně a svůdný obsah pak vyžeňte jinam. Z dlouhodobého hlediska však pomáhá pouze zbavit se sladkosti úplně. Najděte si někoho, kdo s vámi dokáže vyřešit odvykání cukru. Ve dvojici nebo trojici se můžete vzájemně motivovat a chválit (2).

Držte se svého úspěchu

Buďte připravení na dny, kdy už to nebudete moci vydržet a budete chtít všechno zahodit. Nejlepší je zapsat si vše, co jste udělali. Pak se pomocí deníku můžete znovu motivovat. Můžete si například napsat všechna jídla, kterým se chcete vyhnout (čokoláda, želé, koláč,...). Každý den, kdy se vám to podaří, si odškrtněte. Nebo si v kalendáři označte každý den bez cukru. Jakmile to uvidíte na papíře, pravděpodobně nebudete chtít sérii porušit (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3831532/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2235907/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat