Zdravé svačiny do práce z hlediska obsahu

24.02.2023 | Výživa

Jíst zdravě, v souladu se způsobem života a pracovním nasazením, může být někdy poměrně náročné.

Zvláště, když při sobě nemáte celý den ledničku naplněnou zdravými potravinami nebo je pracovní den velmi hektický a vám připadá, že na jídlo nemáte vůbec čas. Jak to tedy udělat, abyste se i v práci drželi předepsaného jídelníčku a posouvali se blíže ke svému cíli?

Co by měla svačina obsahovat?

Zdravá a vydatná svačina by měla obsahovat vyvážený poměr makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků. Zapomínat by se nemělo ani na vitaminy, minerály a vlákninu. Zvláště vláknina dokáže pomoci s pocitem zasycení a oddálí pocit hladu. Je tedy dobré ke svačině přidat i kousek oblíbeného ovoce či zeleniny. 

S dostatkem bílkovin pomůže například kousek masa, vejce, luštěniny, mléčné výrobky nebo syrovátkový protein. Sacharidy lze zase doplnit kvalitním celozrnným pečivem, ovesnými vločkami nebo granolou. Při přípravě svačiny je dobré myslet také na dostatek zdravých tuků. Ten se dá doplnit, například, prostřednictvím ořechů, avokáda, vajec nebo kvalitního sýru. S těmito složkami se dá vždy poskládat vydatná svačina, dle vašich preferencí. 

Svačiny do skleničky

Skvělou alternativou na zdravou svačinu jsou malé skleničky od zavařenin nebo ořechových másel, které jsou naplněné vaší oblíbenou kombinací potravin. Jejich výhodou je hlavně to, že si je připravíte sami a dají se navíc dobře přenášet a uchovávat v lednici. Ze sladkých variant svačin lze připravit, například, řecký jogurt s ovocem a granolou, overnight oats dochucené proteinem a sušeným ovocem nebo domácí proteinový puding. Pro milovníky slaných svačin jsou skvělou alternativou skleničky naplněné vajíčkovou pomazánkou a zeleninou, Cottage sýrem nebo avokádovou pomazánkou. K nim už stačí přidat pouze plátek kvalitního celozrnného pečiva, který doplní příjem vlákniny. (4)

Malé chuťovky pro velký hlad

Ne vždy je ale čas na pořádnou vydatnou svačinu a dát si jenom sladkou sušenku a kávu pro vás není řešení. V tu chvíli přicházejí na řadu malé svačinky, které se dají jen tak přikusovat v průběhu práce. Dát si můžete třeba směs přírodních ořechů, proteinovou tyčinku, krabičku nakrájeného ovoce či zeleniny nebo hrachovou variantu chipsů. Je potřeba si ale uvědomit, že je potřeba dávat svoje zdraví jako prioritu a preferovat jíst svačiny v klidu, bez dalších činností a rušivých elementů. 

Zdroj: www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/09637486.2019.1595543?journalCode=iijf20 - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat