Tipy na zdravé snídaně

05.03.2023 | Výživa

Dobrá snídaně je pro spoustu lidí důvod, proč ráno vstát z postele.

Neměla by ale vypadat tak, že z lednice vytáhnete první, co vás napadne, posnídáte kávu a sušenku nebo se po cestě do práce odbydete něčím, co vám moc energie nepřidá. Jak by tedy taková zdravá snídaně měla správně vypadat a čemu se raději naopak vyhnout?

Dostatek makroživin

Stejně jako každé jiné jídlo, snídaně by měla obsahovat dostatek makroživin, aby vás dokázala kvalitně zasytit. Rozhodně by v ní neměl chybět dostatek bílkovin, sacharidů i tuků. Dostatek těchto složek vás nabije energií na celý den. Zapomínat by se nemělo ani na zdravé tuky, které se podílejí na různých důležitých procesech v těle, jako je tvorba hormonů. Takže ať už se snažíte zhubnout, přibrat nebo si udržet váhu, hodnotná snídaně vám přijde vhod. Samozřejmě existují výjimky, kdy někteří jedinci nekonzumují snídani vůbec, a to záměrně v rámci přerušovaného půstu. Pro běžné cvičence je ale snídaně poměrně důležitá (1).

Tipy na zdravou snídani

Při výběru konkrétních jídel bude záležet hlavně na vašich chutích a zvyklostech ve stravování. Snídat lze jak na slano, tak i na sladko, obojí je povoleno. V případě sladkých snídaní lze použít například řecký jogurt, skyr, ovesnou kaši, proteinové palačinky, proteinový puding a nejrůznější druhy ovoce. Pokud máte ale raději slané snídaně, vyzkoušejte třeba kvalitní žitné pečivo, cottage sýr, kuřecí šunku, sýr, vejce připravené na oblíbený způsob a pořádnou porci oblíbené zeleniny (2).

Je důležité, aby vám snídaně hlavně chutnala a těšili jste se na ni. Pokud do sebe něco tlačíte na sílu jenom proto, že je to zdravé, pravděpodobně vás to brzy omrzí a začnete se dojídat jinými potravinami v průběhu dne. To pak může ničit váš postup na cestě za vysněnou postavou (2).

Čemu se vyhnout

Pokud nedržíte přerušovaný půst, není ideální snídani vynechávat. Mohli byste pak nevědomky nedostatek živin během dne kompenzovat větším množstvím potravin, než potřebujete. Na cestě za vysněnou postavou vám moc nepřidá ani snídaně ve stylu – koupím si něco po cestě v pekárně. Konzumujete pak hlavně sacharidy s minimálním množstvím vlákniny a možná i se slušnou náloží tuku. Největší problém ale je, že po takovéto snídani budete mít s velkou pravděpodobností velmi rychle hlad (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253361/, (2) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat