Ovoce, které stojí za zařazení do jídelníčku

04.03.2023 | Výživa

Ovoce je zdravé a obsahuje vysoké množství hodnotných živin a vitaminů.

Dokáže výborně dochutit například proteinové palačinky, ovesnou kaši nebo osvěžující džbán s vodou. Které druhy jsou nejhodnotnější a kdy je naopak potřeba dávat pozor na nadměrnou konzumaci ovoce? 

Pozitivní vliv ovoce na zdraví

Pravidelně jíst ovoce je chutný způsob, jak doplnit tělu potřebné vitaminy, vlákninu a další živiny. Jeho konzumace slouží jako prevence proti různým onemocněním, jako je cukrovka, vysoký krevní tlak nebo srdeční a cévní onemocnění. Denně je dobré přijímat zhruba 150–200 g ovoce, které příjemně oživí jinak poměrně nudná jídla. Ovoce může mít i pozitivní vliv na redukci hmotnosti, protože svojí sladkou chutí dokáže zahnat chuť na sladkou tečku po obědě a tím pomoci udržet naplánovaný denní příjem energie (1).

Konzumace ovoce a jeho vliv na hubnutí

I když má pravidelná konzumace ovoce opravdu hodně výhod, s ničím se to nemá přehánět. To platí hlavně, pokud se snažíte nějaké to kilo zhubnout. Ovoce v dietě nejde konzumovat bez omezení, ale neznamená to, že by se nemělo jíst vůbec. Ovoce je totiž zdrojem sacharidů, tedy i cukru, který může ve větším množství zapříčinit, že překročíte svůj denní příjem energie (2).

Mezi druhy ovoce, které obsahují více cukru, patří například hruška, mango nebo hrozny. Neznamená to ale, že jsou tyto druhy zakázané. Spíše je potřeba si hlídat jejich nadměrnou konzumaci. Velmi rozšířeným mýtem je, že ovoce se nesmí konzumovat v odpoledních hodinách, jinak se po něm přibere. Vaše tělo nepozná, jestli jste misku nakrájeného ovoce snědli dopoledne, nebo odpoledne. Je potřeba ale dávat pozor na ovoce konzumované ve formě džusů a smoothies. Ovoce je zde obsaženo ve velmi koncentrované formě a tyto nápoje obsahují vysoké množství cukru a energie. Takový nápoj se tak může energeticky velmi přiblížit i podobnému množství koly (2).

Které ovoce konzumovat?

Výběr ovoce bude velmi záležet na tom, jestli se snažíte zhubnout, přibrat nebo pouze udržovat hmotnost. Lidé, kteří chtějí přibrat, nemusejí tolik řešit, jaké ovoce konzumují, ale měli by dávat pozor na přílišnou konzumaci cukru. Naopak u cvičenců v redukci je možné preferovat některé druhy před jinými. Méně kalorické druhy jsou většinou bobule, jako jahody, maliny, ostružiny a borůvky. Bát se nemusíte ani dalších druhů, jako jablka, pomeranče, broskve, třešně, meruňky a jiné. Při výběru také velmi záleží na chuťových preferencích. I když je některé ovoce zařazeno jako více kalorické, když se to s ním nepřežene, může se konzumovat kterékoli (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315720/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4644575/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8235518/ 






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat