Keto dieta neznamená žít bez cukru

01.03.2023 | Výživa

Zvláště v zimních obdobích se čím dál tím častěji, než obvykle, objevují všude zmínky o keto dietě a jejich zázračných účincích na hubnutí.

Dieta zároveň láká poměrně rychlým postupem v redukci hmotnosti a možností konzumovat tučnější potraviny. Je ale skutečně tak účinná jak se říká? Nebo v sobě dokonce nese rizika?

Co je to keto dieta

Ketogenní dieta spočívá v rozdílném rozložení makroživin, tedy bílkovin, sacharidů a tuků, v jídelníčku. Nejvýraznější složkou diety bývají tuky. Další významnou součástí jídelníčku jsou bílkoviny a v mnohem menším množství se konzumují sacharidy. Na tomto principu v podstatě dieta funguje. Když se mluví o vyšším množství tuků, neznamená to, že je v pořádku na denní bázi konzumovat fastfood a tučné sladkosti. Spíše by se mělo jednat o zdravé tuky pocházející například z masa, ryb, ořechů, mléčných výrobků či avokáda (1).

Při keto dietě dochází k tzv. ketóze, což v podstatě znamená, že játra produkují ketony, které zásobují tělo energetickými substráty na místo glukózy. Tělo vytváří ketony z mastných kyselin a z těla se tím pádem stává, něco jako účinný, stroj pro pálení tuků. Keto dieta, ale není nějakým zázračným způsobem, jak zhubnout. Funguje pouze, pokud se dodržuje kalorický deficit, tedy přijímání méně kalorií, než by tělo normálně konzumovalo (2).

Výhody keto diety

Díky kalorickému deficitu, tedy při keto dietě, opravdu dochází k úbytku hmotnosti, a to minimálně ze začátku, poměrně rychle. Regulovaný příjem sacharidů může také přispět ke snížení rizika diabetu 2. typu, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Mimo jiné také keto dieta dokáže příznivě ovlivnit kardiovaskulární systém a celkové zdraví lidského těla (3).

Možná rizika jejího praktikování

Při praktikovaní keto diety může tělu scházet dostatek vlákniny, což může být částečně dané i nízkou konzumací sacharidů. Vysoký podíl vlákniny totiž mají často potraviny jako celozrnné pečivo, ovesné vločky apod. Negativní vliv na organismus může mít i vysoký příjem tuků, ve smyslu nasycených mastných kyselin, které mohou mít negativní vliv na vyšší hodnoty cholesterolu. To může zapříčinit vyšší riziko kardiovaskulárních onemocnění (4).

Samostatnou kategorií jsou tzv. instantní keto diety. Jednotlivé dávky jsou konzumované nejčastěji prostřednictvím různých prášků nebo již připravených nápojů. Zároveň lákají na možnost rychlé a pohodlné konzumace, například i mimo domov, nebo když nemáte na jídlo čas, což samo o sobě zní poměrně nebezpečně. Zdravé jídlo, konzumované v klidu, by se mělo v denních prioritách řadit k těm nejdůležitějším, což tyto instantní diety postrádající důležité živiny rozhodně neposkytují. Nemluvě o tom, že v hubnutí vám také moc nepomohou, protože při návratu k normální stravě, poměrně brzy, dojde k jojo efektu (4).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31805451/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31805451/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25906427/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31756175/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat