Jednoduchý průvodce zdravými a nezdravými tuky

Tuky jsou velkým strašákem, ale pravda je, že se bez nich organismus neobejde. Které jsou zdravé, protože podporují činnost srdce? A jaké naopak výrazně omezit, protože kardiovaskulárnímu systému škodí?

Spolu s bílkovinami a sacharidy jsou tuky klíčovými a nezbytnými složkami potravy. Nejen u dietářů ale neustále vyvolávají spoustu obav a silnou touhu se jim obloukem vyhýbat. Nejsou však tuky jako tuky, proto je nelze házet do jednoho pytle.

Dvě strany mince

Ke všeobecné panice hodně přispěly vědecké studie z poloviny 20. století, které prokázaly jasnou souvislost mezi jídelníčkem s vysokým obsahem tuků a závažnými srdečními chorobami. Vlivem těchto informací se řada lidí raději začala soustředit na nízkotučnou stravu, která se od konce 80. let stala téměř ideologií (1). Také na ni sázíte? Všechno není tak černobílé, jak se zdá.

Nasycené versus nenasycené

Ano, je pravdou, že ne všechny tuky jsou zdravé. Obecně platí, že nasycené a trans tuky organismu neprospívají, neboť zvyšují hladinu cholesterolu, zatímco ty nenasycené mají určité zdravotní výhody. Podle Americké kardiologické asociace (2) se „zlé“ tuky vyskytují především v hovězím mase, sádle, smetaně, másle, některých druzích sýrů a smažených jídlech. Ty „hodné“ a prospěšné lze nalézt v ovoci, zelenině, ořechách, semínkách, rybách a olivovém oleji. Je o nich známo, že snižují riziko srdečních chorob i předčasného úmrtí, přičemž omezují záněty, normalizují krevní tlak a chrání buňky DNA před poškozením. Když jsou tak zdravé, můžete je tedy jíst v neomezeném množství? Takhle to také úplně není. Pořád totiž platí, že všeho s mírou.

Ideální denní příjem má své hranice

Doporučení Světové zdravotnické organizace (3) pro celkovou konzumaci tuků, ideálně těch zdravých, se pohybuje v rozmezí 20 až 35 % z celkového příjmu energie. Při modelové situaci 2 000 kcal pro ženu a 2 500 kcal pro muže je to příjem 44 až 66 g a 55 až 90 g tuků za den. Jak vidno, nic se nemá přehánět…

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1531843/, (2) www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats, mdpi.com/1422-0067/22/3/1234, (3) www.who.int/nutrition/publications/nutrientrequirements/fatsandfattyacids_humannutrition/en/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat