Neem a kurkuma po ránu nakopne

21.02.2023 | Výživa

V západní kultuře je po ránu zvykem sáhnout po šálku kávy nebo čaje (nebo možná po teplé vodě s citronem), abychom se po ránu tzv. pořádně nastartovali.

Ve východní jogínské kultuře a ajurvédě jsou však kofeinové nápoje ráno nahrazovány „shotem“ neemu a kurkumy. Ti, kteří tento prastarý ranní rituál praktikují, tvrdí, že díky užívání zaznamenali zvýšení životní energie, pročištění trávicího traktu, odvrácení chronických nemocí a zvýšení jejich duševní pohody. Co tedy za kombinací neemu a kurkumy, užívané ráno nalačno stojí?

Co jsou neem a kurkuma

Neem a kurkuma jsou dvě různé bylinky, které lze použít jednotlivě nebo společně k dosažení specifických zdravotních účinků. Kurkumu asi není potřeba složitě představovat, jelikož patří mezi nejvíce studované byliny na planetě. Vzhledově se jedná o oddenek podobný zázvoru, avšak menší a drobnější, s tmavě oranžovou barvou, který se hojně používá v indické a asijské kuchyni. Pokud jste někdy měli například žluté kari, jistě víte, že jeho specifická žlutá barva pochází právě z kurkumy (1).

Aktivní složka kurkumy je kurkumin, což je silný antioxidant, o kterém se prokázalo, že je prospěšný pro imunitu, funkci jater, pokožku, zdraví trávení, vyrovnává zánětlivou reakci, podporuje neurologické zdraví a podporuje zdraví srdce (abychom jmenovali alespoň některé z jeho prokázaných přínosů). (1)

Neem, také známý jako indický šeřík, se ve východních tradicích široce používá k podpoře imunity, bakteriální rovnováhy, zdraví úst, zdraví kůže, zánětlivé reakce a jako přírodní repelent proti hmyzu. Na Západě se neem nejčastěji používá v produktech pro zdraví ústní dutiny. (2) Po staletí se však používá také ke stimulaci trávení, čištění krve, vylučování patogenů a pro různé další zdravotní a kosmetické účely. (3)

Jak neem a kurkuma spolupracují

Neem a kurkuma jsou často užívány odděleně pro jejich individuální bylinné vlastnosti. Starověcí jogíni a ájurvédští praktici však zjistili, že když se spojí, nabídnou vám speciální výhody. Jaké? Tak například očistu trávicího traktu, která je nezbytná pro optimalizaci příjmu živin, detoxikaci, imunitu a udržení celkového zdraví.

Přirozeně a „čistě“ vás nakopne: Na rozdíl od kofeinu, který může být přehnaně stimulující, se kombinace neemu a kurkumy používá jako ranní životabudič, který vás nabije na celé dopoledne. Čištění jater: snižuje toxickou tělesnou zátěž a zároveň čistí krev, čímž opět zvyšuje vaši energii po ránu.

V ajurvédě je denní konzumace tohoto „komba“ doporučována při chronickém přetížení, záhadných nemocech, častých nachlazeních, kožních problémech, k pročištění trávicího systému, při letargii/nedostatku energie, na podporu pohyblivosti kloubů apod.

Jak užívat

Oloupejte malý kousek kurkumy (asi o velikosti posledního článku malíčku), přidejte ¼ lžičky neemového prášku, zalijte trochou vlažné vody a důkladně rozmixujte. Takto připravený „shot“ do sebe po ránu kopněte jako panáka, a zapijte trochou vlažné vody. Pro zjemnění velmi výrazné hořké chuti můžete přidat také trochu medu. Užívejte 1–2× denně, vždy ideálně nalačno.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32286941/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441161/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15777222/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat