Černé fazole jsou ideální zimní potravinou

07.02.2023 | Výživa

Důkazy podporující zdravotní přínosy rostlinné stravy, která zahrnuje luštěniny, jsou ohromující. Jestli nevíte, čím v současných dnech zpestřit svůj jídelníček, vsaďte na černé fazole. Do chladných dnů jsou jako dělané!

Černé fazole, nazývané také černé želví fazole, jsou luštěniny, které jsou velmi oblíbené nejen v latinskoamerické kuchyni. Bývají všestranné, neobsahují cholesterol, mají vysoký obsah vlákniny (15 gramů na vařený šálek), jsou bohaté na bílkoviny (15,24 gramu na vařený šálek) a nízký obsah tuku (méně než gram tuku na vařený šálek) (5). Proč si je i vaše tělo zamiluje?

Snižují riziko srdečních chorob

Vysoký příjem ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin (fazolí), ořechů a semen je spojen s výrazně nižším rizikem srdečních chorob, vysokého krevního tlaku, mrtvice a cukrovky 2. typu (1). Konkrétně černé fazole jsou bohaté na molybden, minerál, který se podílí na produkci enzymů, proteinů, jež spouštějí chemické reakce v těle. Tyto enzymy jsou pak užitečné při tvorbě kyseliny močové, transportu železa, metabolismu sacharidů a detoxikaci siřičitanů (2).

Nezvyšují hladinu cukru v krvi

Černé fazole jsou také zásobárnou rezistentního škrobu, což je druh vlákniny, která je v podstatě odolná vůči trávení. Rezistentní škrob prochází horním trávicím traktem, aniž by se rozkládal. Nepřevádí se tak na jednoduché cukry. To může zabránit rychlému zvýšení hladiny cukru v krvi a zlepšit citlivost na inzulin, což se hodí nejen diabetikům (5).

Dokonale zasytí

100 g černých fazolí obsahuje přibližně 22 g bílkovin, jež vytvářejí pocit sytosti po delší dobu a celkově zlepšují trávení. Pokud hubnete a hlídáte si denní energetický příjem, jsou černé fazole vaším spojencem. Kupříkladu taková pikantní polévka z nich připravená zahřeje na těle i na duši (5)!

Mají protizánětlivé vlastnosti

Černé fazole zároveň tělu dodávají rostlinné sloučeniny zvané flavonoidy. Flavonoidy jsou nyní považovány za nepostradatelnou složku v řadě nutraceutických, farmaceutických, lékařských a kosmetických aplikací. To je přičítáno jejich antioxidačním, protizánětlivým, antimutagenním a antikarcinogenním vlastnostem (3). Není nutné připomínat, že snížení zánětu je klíčem k ochraně před srdečními chorobami a každým typem rakoviny.

Prodlužují život

Černé fazole jsou také bohaté na rozpustnou vlákninu. Ta absorbuje vodu, mění se na gelovitý materiál a snadněji prochází trávicím traktem – oproti té nerozpustné. Bylo prokázáno, že jedinci konzumující nejvyšší množství vlákniny ze stravy vykazují nižší úmrtnost na kardiovaskulární onemocnění (4). Rozpustná vláknina totiž může pomoci předcházet srdečním onemocněním tím, že vyrovná hladinu nezdravého cholesterolu. Tak co, dostanou se černé fazole na váš stůl?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4608274/, (2) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01904167.2021.2020831, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5731843/, (5) www.en.wikipedia.org/wiki/Black_turtle_bean






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat