Rychlé dočerpání energie

Pokud máte za sebou náročný den nebo chcete být fit i odpoledne, potřebujete dobít energii.  Cukr sice pomůže, ale není nejlepším řešením. Jaké potraviny vám dodají potřebnou energii zdravě?

Na rychlé dočerpání energie je sice glukóza oblíbené řešení – ale naprosto špatné, protože vás sice rychle povzbudí, ale stejně rychle hladina cukru zase klesne a vy toužíte po dalším cukru. Pokud chcete načerpat energii dlouhodobě, pomůže vám železo, bílkoviny pro posílení svalů a vitamin B pro nervy. Železo získáte především ze surovin, jako jsou dýňová semínka, sezam, lněné semínko nebo quinoa. Protein pochází ze živočišných nebo rostlinných potravin a vitamin B se nachází v ústřicích, jehněčím salátu nebo kuřecím mase (1). 

Perfektním jídlem pro více energie je třeba kuřecí kari s quinoou.

Kuřecí kari s quinoou

Ingredience na 2 porce 

2 kuřecí prsa

6 paprik

½ červené cibule

kousek zázvoru

2 stroužky česneku

1 zelená chilli paprička

100 g quinoa

2 lžíce škrobu

200 ml kuřecího vývaru

1 svazek koriandru

kari sůl, pepř, olej

Postup

1 Smíchejte škrob s asi dvěma lžičkami kari. Poté kuřecí prsa očistěte a nakrájejte na kousky o velikosti sousta, které obalte ve směsi kari škrobu. Na pánvi rozehřejte olej a kuřecí prsa opečte ze všech stran. Pak je vyndejte a dejte stranou.

2 Místo nich dejte do pánve cibuli, česnek a chilli a poté papriky se dvěma lžičkami kari. Quinou propláchněte a přidejte. Dvě minuty restujte a polijte kuřecím vývarem. Na mírném plamenu duste 15 až 18 minut a dochuťte solí, pepřem a kari. 

3 Na závěr opět přidejte kuřecí prsa a sporák vypněte. Pokrm nechte dalších pět minut odpočívat, a nakonec vmíchejte nasekaný koriandr.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545201/, názor autora - recept






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat