Čekanka zrychluje líný metabolismus

Čekanka je zázrak mezi saláty. Je známá jako zimní zelenina, ale i na jaře se vyplatí ji mít na paměti. Ve srovnání s jinými saláty je totiž čekanka nejen úžasně všestranná, ale také super zdravá.

Obsažené hořčiny povzbuzují metabolismus a listy se skládají převážně z vody – díky tomu nemá mnoho kalorií (17 na 100 gramů!), ale spoustu vitaminů. Čekanka zároveň posiluje imunitní systém, a proto by měla být na talíři velmi často (1)!

Proč jíst čekanku po celý rok

Ať už v salátu, dušená nebo gratinovaná: Čekanka není ten nudný list salátu, který vás omrzí nejpozději po třech jídlech. S pouhými 17 kaloriemi na 100 gramů můžete sníst doslova tolik čekanky, kolik chcete – a díky široké škále receptů to není nemožné. Zelenou a bílou listovou zeleninu můžete opékat, dusit, grilovat nebo péct, samozřejmě ji můžete jíst i syrovou a křupavou nebo ji přidat do těstovin či zapečených mís (1).

Ale nejen všestrannost dělá z čekanky salát pro první volbu, přesvědčivé jsou i její složky: kromě vitaminů A, B a C je v ní ​​také hodně draslíku, vápníku a hořčíku. Především jsou to hořčiny, které příznivě ovlivňují metabolismus (a pomáhají hubnout!) a tím i trávení. To nejen omezuje chuť k jídlu a zabraňuje chutím, ale také přirozeně detoxikuje tělo (1).

Pomerančová čekanka s gratinovaným kozím sýrem

Ingredience

2 pomeranče, 2 lžíce cukru, 6 cibulek čekanky, 1 lžíce másla, 100 ml pomerančové šťávy, 300 g smetanového kozího sýra, 2 snítky tymiánu, sůl, pepř

Příprava

Čekanku omyjte, zbavte stopky a rozpůlte. Pomeranče oloupejte a vyfiletujte. Na pánvi rozehřejte cukr, aby zkaramelizoval. Přidejte máslo a nechte rozpustit. Položte čekanku rovnou stranou dolů. Zalijte pomerančovou šťávou a nechte krátce povařit. Na pánev rozprostřete kozí sýr a přidejte plátky pomeranče. Do pánve dejte snítky tymiánu a dochuťte solí a pepřem. Předehřejte troubu na 220 stupňů a vložte do ní pánev na několik minut, aby se kozí sýr rozpekl.

Dobrou chuť!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912540/, názor autora - recept






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat