Nutriční droždí podporuje celkové zdraví

27.12.2022 | Výživa

Pravděpodobně jste viděli spoustu módních receptů, které vyžadují nutriční droždí, jako je třeba květákový popcorn nebo veganské pesto. Pokud vám nutriční kvasnice zatím nic neříkají, zde jsou fakta, díky kterým si je určitě zamilujete. Hodí se i do cheesecaku!

Nutriční droždí se v rostlinné kuchyni používá již dlouho. Tento výživný, veganský a bezlepkový produkt dodává chuť, barvu a „sýrovost“ různým pokrmům bez potřeby mléčných výrobků. A navíc má na tělo vynikající vliv!

Podporuje celkové zdraví

Nutriční kvasnice jsou kompletní bílkovinou a dobrým zdrojem vitaminů B, jako je B12. Přesné hladiny živin se liší od značky k značce, ale porce dvou polévkových lžic oblíbených nutričních kvasnic poskytuje pouhých 40 kalorií, žádný tuk, 20 mg sodíku, 3 gramy sacharidů, 2 gramy vlákniny (takže 1 gram čistých sacharidů), 5 gramů bílkovin a významné množství vitaminů B podporujících energii. Podle studie zveřejněné v časopise Metabolites (1) obsahují nutriční kvasinky také několik stopových minerálů. Mezi tyto stopové minerály patří vápník, měď, železo, fosfor, draslík, hořčík, mangan, selen, sodík a zinek.

Pečuje o pohodu střev

Kromě vysoce kvalitních bílkovin a vitaminů B, které vyživují vlasy, kůži a nehty, vláknina v nutričních kvasnicích pečuje o zdraví střev. Kromě toho je dobře známá pro příznivé metabolické účinky díky své schopnosti snižovat hladiny cholesterolu. Zároveň kontroluje glukózu v krvi a reguluje tělesnou hmotnost (2).

Je všestranné

Nutriční kvasnice mají sýrovou, ořechovou chuť, kterou někteří lidé přirovnávají k parmazánu. Rozumí si se saláty, vařenou zeleninou i pečenými brambory, chutnají i v omáčkách, polévkách, a dokonce i dezertech, jako je veganský cheesecake. Lze je také například smíchat s kešu a dalším kořením a vytvořit tak omáčku na domácí makarony.

Pivovarské vs nutriční kvasnice

Je důležité si uvědomit, že nutriční kvasnice nejsou totéž jako pivovarské kvasnice. Pivovarské kvasnice bývají vedlejším produktem při výrobě piva, používají se při výrobě chleba a mají hořkou chuť. Největším rozdílem mezi pivovarskými kvasnicemi a nutričními kvasinkami je nutriční hodnota každého z nich. Nutriční droždí z tohoto souboje vychází jako vítěz.

Zdroje: (1) www.mdpi.com/2218-1989/12/1/63, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7146107/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8780597/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat