Konkrétní stravovací plán zajišťující dlouhověkost

Máte rádi červené maso a bytostně nenávidíte luštěniny? Pak se vysokého věku asi nedožijete. Tedy alespoň podle „otce“ a tvůrce stravovacího plánu zajišťujícího dlouhověkost!

Prožít zdravý a maximálně dlouhý život by chtěl asi každý. Ale jak se toho dá dosáhnout? Měli bychom jíst více ryb? Stát se veganem? Nebo se striktně vyhýbat cukru? Ano, bez stravovacích změn se to neobejde. A konečně se ví, o jaké jde konkrétně!

Objev, který možná všechno mění

Jasno do celé situace vnesl americký profesor gerontologie a biologických věd Valter Longo, který působí na univerzitě Jižní Kalifornie (University of Southern California). Ten se souvislostí mezi stravováním a delší životností zabývá několik posledních let a jeho výzkumné bádání teď přineslo ovoce v podobě jasnějších stravovacích plánů, díky kterým se skutečně můžeme dožít vyššího věku. Jste připravení zjistit, co přesně vám zajistí spokojený důchod (1)?

Jiný pohled na tuky i sacharidy

Dle poznatků výše jmenovaného profesora je to všechno vlastně docela jednoduché. Mezi klíčové rysy diety dlouhověkosti patří střední až vysoké množství sacharidů z nerafinovaných zdrojů, které lze čerpat kupříkladu z celozrnných výrobků. Soustředit bychom se prý měli i na přísun bílkovin, ideálně pak pocházejících z rostlinných zdrojů. Důležitý je i dostatek rostlinných tuků, které by měly pokrýt zhruba 30 procent celkové energetické potřeby. Ty se nacházejí třeba v avokádu, olivovém oleji, ořechách a semínkách. Profesor Valter Longo tomuto stravovacímu režimu důvěřuje natolik, že neváhá tvrdit, že díky němu sám dosáhne 120 let. A to je hodně odvážné tvrzení! Je asi čas vyrazit na nákup, nemyslíte? Takhle nějak to pak vypadá v praxi.

Zásoba luštěnin musí být. Ale pozor na maso

Chce to prý jíst hlavně luštěniny, ovoce, zeleninu, zmíněné celozrnné produkty a nějaké ryby. Naopak vyvarovat bychom se měli červenému i zpracovanému masu a s tím bílým to moc nepřehánět. Zvláštní obezřetnost a výrazné omezení platí pro rafinované cukry a rafinované obiloviny. Když nás přepadne chuť na sladké, máme sáhnout po kousku kvalitní hořké čokolády s vysokým podílem kakaa. Co je zajímavé – uvedený expert má svůj vlastní postoj i k doplňkům stravy, neboť doporučuje dát si tabletku multivitaminu jen jednou za tři dny.

Zdroje: (1) https://www.valterlongo.com/daily-longevity-diet-for-adults/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat