Nízkokalorické sladkosti versus obsah cukru

Ano! To skutečně existuje! Sladkosti jsou kalorické bomby a jed pro každou dietu. Bohužel chutnají tak dobře, že se bez nich nikdo nechce dlouho obejít. A ani nemusí, protože určitě existují nízkokalorické sladkosti, které se dají kombinovat s jakoukoliv dietou.

Nízkokalorické sladkosti skutečně existují. Obsahují málo nebo žádný tuk, a to se jasně odráží v počtu kalorií. Tuk je totiž nosičem kalorií číslo jedna 9 kcal na gram. Cukr má naopak jen 4 kcal na gram.

Ale pozor: Jen proto, že se vám nízkokalorické sladkosti hned tak neusadí na břiše a bokách neznamená, že je budete jíst bez zábran. Tyto sladkosti také obsahují kalorie – jen ne tolik. Na co by se také nemělo zapomínat: Zubní kaz způsobují i ​​nízkokalorické sladkosti. Proto naše doporučení: Užívejte si lízátka, gumové medvídky a popcorn bez výčitek, ale v malém množství! Hrst sladkostí denně by měla stačit.

Popcorn

Kino bez popcornu? Nemyslitelné! Naštěstí je má jen 109 kcal na 40g porci. (A samozřejmě, slaná verze má méně kalorií než slazená verze.) Mimochodem, ještě zdravější je, když si popcorn jednoduše připravíte sami. S popcornem do mikrovlnky to zvládnete i bez tuku nebo oleje.

Lízátka

Lízátko vás na chvíli zabaví. Ideální pro každého, kdo by chtěl zhubnout, ale stále nemůže udržet ruce pryč od sladkého. Lízátko o hmotnosti asi 20 g bez tuku má kolem 50 kcal.

Gumoví medvídci

Do kategorie nízkokalorických sladkostí patří také ovocné žvýkací bonbony jako gumoví medvídci. Hrst (asi 15 g) má asi 52 kcal a neobsahuje žádný tuk.

Marshmallows

Lehké jako pírko a sladké jako med: Marshmallows se rozplývají v ústech a jsou tak nádherně sladké. Mlsání povoleno, protože porce marshmallows (20 g) má pouze 67 kcal. Mimochodem, marshmallow chutnají obzvlášť dobře, když je grilujete. Krátce ogrilované na ohni jsou zvnějšku křupavé a karamelové a uvnitř nádherně krémové.

Lékořice

Lékořice má také nízký obsah kalorií a neobsahuje žádný tuk. Malá porce 20 gramů má pouze 76 kcal.

Bonbony

Tvrdé cucací bonbony jsou stejně dobré jako lízátka: Zabaví vás na dlouhou dobu a mají jen kolem 20 kcal na kus (5 g). V některých obchodech navíc můžete koupit i sladkosti se sníženým obsahem cukru, nebo dokonce bez cukru.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8057368/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat