Jackfruit jako náhražka masa nemá nálepku eko

Jackfruit je v současné době velmi populární – protože to má být nová náhražka masa. Trend je populární také na Instagramu a Pinterestu. Prozradíme proč.

Jackfruit je plod stromu jackfruit, který patří do čeledi moruše a pochází z jižní a jihovýchodní Asie. Je také známý jako jackfruit, jack tree fruit nebo saccard fruit. Protože mají pověst dokonalé náhražky masa, zažívá jackfruit v současnosti obrovský boom. Zvláštností plodů je, že rostou přímo na kmeni stromu. Poznáme je podle žlutavě nazelenalé až žluté barvy; při zrání získávají žlutohnědou barvu. Charakteristická je tvrdá skořápka s malými nopky, která dává řezanému jackfruitu jistou podobnost s ananasem.

Jackfruit je chválený pro svůj vysoký obsah živin: "bohatý na minerály", "bohatý na vlákninu", "s vysokým obsahem draslíku" a "hodně vápníku a hořčíku". A skutečně, jeho obsah vlákniny a bílkovin je velmi vysoký, což je zvláště zajímavé pro ty, kteří chtějí ovoce používat jako náhradu masa. Jackfruit je zároveň bohatý na sacharidy.

Jackfruit – ekologická rovnováha?

Přes veškeré nadšení z nového potravinářského trendu je třeba mít na paměti jednu věc: jelikož se jackfruitu daří pouze v tropech a zpracovává se tam, má v našich obchodech velkou CO2 stopu.

Konzervované v plechovkách, zabalené ve smršťovací fólii a přepravované hluboce zmrazené se pak bohužel ukazuje, že již není tak ekologické jako například regionální a sezonní potraviny. Pokud tedy chcete nahradit živočišné produkty jackfruitem, můžete ho čas od času použít. Pak se ale ujistěte, že kupujete ekologicky pěstované ovoce.

Jak chutná jackfruit?

Intenzivní, nasládlá chuť je typická pro zralý jackfruit. Je proto velmi vhodný pro zpracování do dezertů za syrova. Sklizený nezralý a poté vařený nebo pražený odhaluje své skutečné schopnosti: Jackfruit se stává novou hvězdou na nebi superpotravin a je jedním z absolutních trendů na Instagramu a Pinterestu.

Udělalo si jméno jako veganská náhražka masa. Svou zvláštní konzistencí napodobuje vlákna masa a zjemněná kořením chutná podobně jako maso. Výsledkem je, že jackfruit je lepší alternativou masa než tofu a seitan.

Ať už jako náhražka žebírek, přísada do kari, náplň do vydatných wrapů, hvězda v miskách superpotravin, jako náhražka trhaného vepřového masa nebo jako veganské placičky v kreativních burgerových kompozicích – jackfruit se stává hvězdou zdravé kuchyně.

Kde si můžete koupit jackfruit?

Můžete ho najít v konzervách v mnoha supermarketech, prodejnách zdravé výživy a drogeriích. Jak v přírodní podobě, tak jako hotové kari, burgerové placičky nebo marinované. Čerstvé je seženete na biotržnicích nebo v obchodech s exotickým ovocem a zeleninou. Online můžete koupit sušený jackfruit a dát si ho s mlékem a křupavými lupínky. To z nich dělá skvělou, zdravou svačinku mezi jídly. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6339770/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat