Sacharidy mohou být zdravé

Vztah lásky a nenávisti k sacharidům je nyní u konce! Protože existují jídla, která jsou sice plná sacharidů, přesto je můžete jíst bez váhání.

Pokud jste se někdy v životě snažili zhubnout, jedna z prvních rad, se kterou jste se jistě setkali, byla vyloučit z jídelníčku sacharidy. Ovšem následující sacharidové pokrmy si můžete dopřát, i když se snažíte zbavit přebytečných kilogramů.

Celozrnný chléb a těstoviny

Celozrnné výrobky obsahují hodně vlákniny a zasytí vás na dlouhou dobu. Jsou mnohem zdravější než jejich pšeničná verze, a přesto mohou se správným kořením chutnat neuvěřitelně dobře! K snídani si proto dejte raději celozrnné pečivo místo bílého (1).

Ovoce

Ovoce asi není to první, co vás napadne ve spojení se sacharidy, ale většina ovoce ve skutečnosti sacharidy skutečně obsahuje. Ne každé ovoce však můžete konzumovat v neomezeném množství, protože mnohé obsahují hodně fruktózy. Pokud vás tedy během dne přepadne hlad, je nejlepší sáhnout po jablku, kiwi nebo borůvkách (1).

Fazole a luštěniny

Výživoví poradci doporučují jíst černé fazole, cizrnu a čočku, protože tyto sacharidy mají vysoký obsah kyseliny listové, draslíku, hořčíku a vlákniny. Mohou snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit hladinu cholesterolu. Fazole a luštěniny navíc podporují střeva (1). 

Dýně

Co takhle dýňové špagety místo normálních špaget? Nebo křupavé dýňové hranolky? Z této rostliny se dá vyrobit tolik věcí – a navíc velmi chutných! Dýně také obsahuje živiny jako betakaroten a vitamin A, které jsou dobré nejen pro oči, ale i pro imunitní systém. Vitamin C v něm obsažený zpevňuje a vypíná pokožku (1). Potřebujeme další důvody pro konzumaci dýně?

Zrna

Obiloviny jako oves, rýže nebo quinoa jsou skvělými přílohami k masovým nebo rybím pokrmům. Ovesné vločky jsou skvělé k snídani a celozrnná varianta ještě podporuje trávení těchto potravin. Můžeme tedy hodovat s čistým svědomím. Salát z quinoy s rajčaty, fetou a olivami navíc zasytí mnohem více než obyčejný zelený (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218753/ 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat