V našich stravovacích návycích je hodně co zlepšovat

Kolik zeleniny za den sníte? Splňujete doporučenou dávku, která se točí okolo pěti až šesti porcí? I když je to velký krok ke zdraví, na saláty si prý nikdo moc „nehraje“. Může za to nechuť ke krájení a loupání!

Co se týká stravování, máme ještě hodně co zlepšovat, stěžují si odborníci i výživoví poradci. Jak jste na tom konkrétně vy? Patříte k lidem, kteří jídlo příliš neřeší? Zdá se, že je to typický nešvar dnešní doby!

Mrkev? Fuj!

Nedostatek znalostí o jídle, hodně široká nabídka nezdravých alternativ a v neposlední řadě i trocha toho pandemického šílenství. To všechno přispívá k některým znepokojivým statistikám. Třeba nedávný rozsáhlý australský průzkum (1) zaznamenal, že pouze šest procent dospělých přijímá denní doporučené množství zeleniny. Čistě pro připomenutí (2) – optimální dávka je dle expertů pět porcí pro ženy a šest pro muže. A teď ruku na srdce – kdy jste si naposledy pochutnali na mrkvi, okurce nebo paprice? Hlavní překážkou vyvážené stravy jsou špatné návyky a socioekonomické faktory. Téměř každý člověk potřebuje jíst víc ovoce i zeleniny (2). Co přesně nám v tom brání?

Není vůle ani čas

Žijeme v uspěchané a hektické době a nemáme času nazbyt. Většina lidí má tendenci jíst za pochodu a chce si to co nejvíce usnadnit. Tento časově chudý životní styl podporuje spotřebu zpracovaných a balených potravin, které bohužel postrádají základní živiny. Když dojde na nějakou zeleninu, vyskytují se problémy s jejím získáváním, krájením i loupáním. To je pro mnohé zbytečné, zdlouhavé, obtěžující a neatraktivní (3). Proč se na zelenině tolik bazíruje?

Co sousto, to zdravější srdce

Kvůli nedostatku zeleniny a vlastně i ovoce postrádáme vlákninu, čímž nám narůstá riziko nejen zažívacích potíží, ale i chronických chorob. Potvrzují to i poznatky studie (4) publikované v magazínu International Journal of Epidemiology. Z těch vyplývá, že konzumace uvedených pěti zeleninových porcí denně výrazně omezuje pravděpodobnost infarktu myokardu a  kardiovaskulárních onemocnění. Není to téma k zamyšlení i motivace ke stravovacím změnám?

Zdroje: (1) www.abs.gov.au/statistics/health/health-conditions-and-risks/dietary-behaviour/2020-21?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6060837/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6682864/, (4) www.academic.oup.com/ije/article/46/3/1029/3039477?login=false&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat