Potraviny pro dlouhodobý pocit zasycení

15.09.2022 | Výživa

Hubnete? Budujete svalovou hmotu? Pak potřebujete pořádné dávky proteinu, vlákniny a zdravých tuků. Kde tyhle živiny vzít? Tohle jsou potraviny, které vás zasytí na nejdelší možnou dobu!

Redukce hmotnosti, rýsování postavy nebo jen pouhé udržování se na optimální váze vyžaduje svoje. Které dobroty vám pomohou dosáhnout vysněných cílů (1)?

Začněte polévkou

Mnoho studií ukazuje, že pokud si před jídlem dáte polévku, sníte toho méně. Nejvíce se doporučuje vývar s vysokým obsahem vlákniny, ne krémové nebo slané polévky. Ale při troše snahy a úprav klasických receptů si klidně můžete smlsnout i na zelňačce, houbové bramboračce či čočkové polévce (připravené ideálně z červené čočky, která nenadýmá).

Přidejte ovesné vločky

Potravina s vysokým obsahem vlákniny, díky které se můžete cítit sytě a spokojeně? Ovesné vločky! Právě ony mají velmi vysoký obsah vlákniny a také spadají do kategorie s nízkou energetickou hustotou – což znamená, že jde o pomalu se spalující sacharidy, které nezvednou hladinu cukru v krvi. Spárovat je lze s jogurtem nebo ovocem.

Nezapomínejte na dipy

Zeleninová svačina se zdá být poněkud nudná. Ovšem ne v případě, když si kousky rajčat, okurek, cuket nebo mrkví začnete máčet v nějakém dobrém dipu. Zkuste použít třeba 150 ml zakysané smetany se sníženým obsahem tuku (lze nahradit sýrem cottage), 3 stroužky česneku, trošku soli a limetkové šťávy. Smetanu s prolisovaným česnekem smíchejte, přidejte pár kapek limetky a podle chuti dosolte.

Užijte si trochu libového proteinu

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin jsou pro uspokojení hladu tím nejlepším, co tělu můžete dát. Ve skutečnosti je dieta s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem uhlohydrátů pro mnoho lidi účinnou strategií ke kontrole hmotnosti. Živočišné a rostlinné bílkoviny přispívají k pocitu sytosti. Sáhněte po lososu či krůtích prsou.

Jezte fazole a luštěniny

Třeba i taková cizrna je výživnou, sytící potravinou s vysokým obsahem vlákniny, která se dá zahrnout do řady různých druhů jídel a zdravých svačin. Stejně jako fazole. Obojí vás na delší dobu uspokojí.

Nevyhýbejte se sladkým bramborám

Jezte batáty neboli sladké brambory (i se slupkou). Představují pořádnou dávku draslíku a komplexní sacharid, který vás zasytí na déle než pár minut.

Mezi jídly preferujte ořechy

Pistácie, mandle, pekanové ořechy či jiné ořechy a semínka – všechny obsahují spoustu zdravých tuků a bílkovin. Pro zahnání hladu a chutí jsou ideální!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071223/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat