Přejídání po cvičení lze zastavit

05.08.2022 | Výživa

Ve fitku nebo kdekoli jinde si dáte pořádně do těla, takže po workoutu ihned doplňujete tekutiny. Ale co s tím velkým hladem, který vám nedá pokoj? Vyzrajte na něj s pomocí bílkovin nebo změnou času cvičení!

Fitness trenéři apelují, že cvičení rozhodně není záminkou pro to, abyste si po něm dopřávali hamburgery, hranolky a pizzu. Lidé často přeceňují počet spálených kalorií a většinou po fyzické aktivitě sní víc, než je nutné. Pak je ale pohyb trochu kontraproduktivní.  Nevíte si rady s tím, jak zahnat chutě či vlčí hlad?

Nejdřív se napijte

Říká se, že hlad je převlečená žízeň. Dejte si sprchu a v první řadě se pořádně napijte. Chvíli vyčkejte a následně se sami zeptejte, zda máte opravdu hlad. Pořád vám kručí v břiše? Inu, v takovém případě byste tedy určitě měli něco sníst.

Po krátkém tréninku vám postačí svačina o 150-200 kaloriích. Tuhle podmínku s přehledem splní třeba řecký jogurt nebo hrst ořechů. Pakliže jste cvičili déle, nebo za sebou máte silový trénink, budete potřebovat něco trochu více „naplňujícího“. Mezi vhodné potraviny se řadí vejce, tvaroh, maso nebo luštěniny. Doporučují se i datle, jež mají vysoký obsah draslíku, což je skvělé pro revitalizaci a odvod přebytečné soli z těla.

V jídle dodržujte pravidelnost

Pokud máte po tréninku opravdu velký hlad, možná vaše tělo reaguje na nedostatek jídla ve zbytku dne. Věc se má tak, že pravidelné stravování pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Hrozí tak daleko menší nebezpečí přejídání po cvičení. Jak často byste měli jíst, záleží zcela na vašich osobních cílech.

Jedním ze způsobů, jak zajistit, že se vyhnete vlčímu hladu spojenému s fyzickou aktivitou, je stálý příjem potravin bohatých na bílkoviny (libové maso, ryby, mléčné výrobky, ořechy, luštěniny a podobně.). Proteiny tělo zasytí, zároveň hrají důležitou roli při syntéze svalů.

Změňte čas

Za předpokladu, že ani jedna z výše uvedených rad nezabere, jednoduše si naplánujte cvičení před jedním z hlavních jídel. Nezáleží na tom, zda dáváte přednost pohybu před snídaní, obědem nebo večeří, strategická změna času vám dá šanci doplnit si zásoby energie zdravým jídlem – v době, kdy se vám to hodí. Díky tomu nebudete muset jíst nic navíc.

Proč je jídlo po tréninku tak důležité?

Jistě, máte hlad, proto taky jíte, ale potraviny přijímané po cvičení jsou nezbytné i z mnoha jiných důvodů. Podporují regeneraci svalů, doplňují zásoby glykogenu, podporují celkovou regeneraci organismu a bojují s únavou.

Zdroje: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat