Zhubnout lze i s těstovinami v jídelníčku

Od teď si můžete těstoviny vychutnávat bez výčitek svědomí – a dokonce s nimi zhubnout.

Život bez těstovin? To je pro většinu z nás nepředstavitelné. Přesto se při jejich konzumaci často ozývá naše špatné svědomí a upozorňuje nás na to, že těstoviny jsou nezdravé a tloustne se po nich. To ale nemusí platit, pokud si dáte těstoviny z předchozího dne.

Vědci zjistili (1), že zbytky těstovin, které si znovu ohřejete druhý den, jsou zdravější a stravitelnější než čerstvě vyrobené těstoviny. Proč to tak je? Důvodem je odolný škrob. Pokud těstoviny nebo jiné škrobové potraviny, jako jsou brambory nebo rýže, necháte vychladnout, struktura se změní.  Normální škrob se stane odolným škrobem, který naše tělesné enzymy nedokážou štěpit. Vzniká v nich tak více vlákniny, která zajistí, že se pocit sytosti dostaví dříve a jednak předchází cukrovce a příznivě působí na hladinu cholesterolu. Další dobrá zpráva: z jídla přijímáme méně kalorií, protože některé rezistentní škroby tělo nestráví.

A pokud jste právě teď dostali chuť na nějaký těstovinový pokrm, máme pro vás recept, který stojí rozhodně za vyzkoušení (2).

Bleskový recept na rychlé těstoviny s arašídovým máslem

Jestli hledáte rychlý recept na těstoviny, je to právě tento. Jejich příprava totiž nezabere ani 20 minut a jsou lahodně chutné. Arašídové máslo na pečivo – to zná každý, ale oříšková pěna je ideální i pro přípravu omáček na těstoviny. Přidejte sezamový olej, rýžový ocet a další přísady a vytvořte lahodnou a krémovou omáčku, která se dokonale hodí k čínským nudlím. Nejlepší ze všeho je, že tento recept na těstoviny s arašídovým máslem nezabere vůbec žádný čas!

Těstoviny s arašídovým máslem

Ingredience

Na omáčku

2 stroužky česneku

1 lžíce sezamového oleje

1 lžíce rýžového octa

80 g arašídového másla

80 ml vody

2 lžičky Sambal Oelek

3 lžíce sójové omáčky

Na posyp

100 g okurky

70 g ředkviček

3 lžíce pražených arašídů

1 lžíce sezamu

A samozřejmě

250 g těstovin (obzvláště dobré jsou tenké čínské nudle)

Postup

1 Česnek oloupejte a prolisujte do mísy. Přidejte všechny ostatní ingredience na omáčku a dobře promíchejte.

2 Okurku a ředkvičky omyjte a nakrájejte. Poté nudle uvařte podle návodu na obalu a pár minut předem sceďte. Zhruba 100–200 ml vody z těstovin si odložte stranou.

3 Nudle ihned promíchejte s omáčkou z arašídového másla, plátky okurky a ředkve. Postupně přidávejte vodu z těstovin. Vždy míchejte. Přidejte tolik vody, aby omáčka měla příjemnou krémovou konzistenci.

4 Navrch dejte opražené arašídy, sezamová semínka a asi 2–3 lžíce sambal oelek a podávejte.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7022949/, (2) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat