Co člověk, to jiná definice zdravé stravy

07.07.2022 | Výživa

Chcete se žít dlouhý, krásný a kvalitní život, proto svému tělu dáváte dobré palivo, které tolik potřebuje. Jste ale skutečně přesvědčeni o tom, že si ve spojitosti se svým jídelníčkem nic nenalháváte? Většina lidí si lže do vlastní kapsy!

Pestrá, zdravá strava je prevencí proti nemocem, snižuje riziko vážných nemocí včetně kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny (1). Jenže definice toho, co zdravou stravu vlastně tvoří, se neustále posouvá, navíc mnoho lidí v tomhle směru tápe.  Podle nové studie si téměř každý myslí, že jeho strava je mnohem zdravější, než ve skutečnosti je. Nepatříte náhodou mezi ně?

Co, co, co? Slaninu si dám jen občas

V rámci výzkumu se použila data z National Health and Nutrition Examination Survey (3), celostátně reprezentativního průzkumu dospělých Američanů, jehož se zúčastnilo téměř 10 000 lidí. Z tohoto množství jen 15 procent monitorovaných osob dokázalo přesně říct, jak zdravá je jejich strava a co konkrétně obsahuje. Zbylých 85 procent lidí tvrdilo, že se stravují zdravě, nicméně při bližším rozboru jídelníčku se ukázalo, že své znalosti o kvalitě jídelníčku přeceňují.

Obecně vzato, mezi druhy potravin hodnocených jako nejzdravější patří ovoce a zelenina, celozrnné výrobky, zdravé tuky, nízkotučné mléčné výrobky, mořské plody a rostlinné bílkoviny. Do sektoru méně zdravých potravin pak patří rafinované obiloviny a potraviny s vysokým obsahem sodíku, přidaných cukrů nebo nasycených tuků (4).

Když si chcete přidat roky navíc

S přihlédnutím k těmto faktům se za jeden z nejzdravějších stravovacích plánů řadí středomořská strava, což je plán, který zahrnuje denní příjem celých zrn, olivového oleje, ovoce, zeleniny, fazolí a dalších luštěnin, ořechů, bylinek a koření. Ostatní potraviny, jako jsou živočišné bílkoviny, se konzumují v menších množstvích, přičemž preferovanými živočišnými bílkovinami jsou ryby a mořské plody.

Výzkumy neustále prokazují, že právě středomořská strava je účinná při snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění a celkové úmrtnosti (2). Jenže tohle s největší pravděpodobností ví jen ten, kdo se zajímá o hlubší informace ze světa výživy a stravování.

Kdo se ptá, ten se i dozví

„Zjistili jsme, že jen malé procento dospělých v USA dokáže přesně posoudit zdravotní nezávadnost svého jídelníčku,“ nechala se slyšet výše uvedená epidemioložka a hlavní autorka výzkumu Jessica Thomson s tím, že je těžké říci, zda dospělí nemají přesné informace nebo se nezajímají o nutriční složení potravin. „Dokud nebudeme lépe rozumět tomu, co jednotlivci berou v úvahu při hodnocení zdraví své stravy, bude obtížné určit, jaké znalosti a dovednosti jsou nezbytné ke zlepšení sebehodnocení nebo vnímání kvality stravy,“ dodala epidemioložka.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071223/ , (2) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/mediterranean-diet/, (3) https://www.nal.usda.gov/legacy/fnic/national-health-and-nutrition-examination-survey, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471136/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat