Módní diety bez kýženého efektu zhubnutí

16.03.2022 | Výživa

Pandemie, která lidi přikovala ke gaučům a způsobila stresové přejídání, se podepsala na ztloustnutí většiny z nich. Někteří se ve snaze zhubnout upírají k módním dietám a očistným kúrám, které nabízejí rychlé řešení. Pokud k nim patříte, mají pro vás odborníci jasný vzkaz. Nedělejte si plané naděje!

Výrazný úbytek kalorií, omezení lepku nebo rapidní snížení sacharidů ve skutečnosti může být kontraproduktivní. Uvedla to Charlotte Markey, profesorka psychologie z Rutgersovy univerzity v New Jersey s tím, že se jedná pouze o marketingové kampaně (1).

Podle této odbornice konzumace velmi malého množství kalorií může vést k hormonálním změnám, které stimulují chuť k jídlu a způsobují, že lidé po kaloriích naopak více touží. Nehledě na to, že po skončení mnohých dietních programů založených na koktejlech a instantních prášcích dochází k tolik obávanému jojo efektu (1).

Nejlepší varianta ze všech

Ona a její kolegové tak doporučují držet se starého a osvědčené doporučení – středomořské stravy, která je vyvážená a dlouhodobě udržitelná. (Jedná se o stravování, které má nízký obsah živočišných tuků, vysoký obsah vlákniny z ovoce, zeleniny, ořechů a celých zrn a zahrnuje libové maso, ryby a drůbež.) (2).

Co se týče lepku, tak v posledních letech si právě bezlepková dieta získala oblibu mezi lidmi, kteří nemají žádný lékařský důvod se glutenu vyhýbat. Ti, kdo ji dodržují, se mylně domnívají, že je to zdravější způsob stravování a postup, který jim pomůže bezpečně zhubnout (3).

V práci říkali, že to funguje

Někteří ale nemají dostatečné znalosti, které jim předurčují budoucí úspěch, a informace čerpají z nerelevantních zdrojů. Bezlepková dieta kupříkladu znamená vynechání celozrnného pečiva, ječmene a dalších plodin, jež obsahují důležité živiny, jako jsou vláknina a železo. Chybějící látky je ale nutné něčím nahradit, obvykle větším množstvím ovoce a zeleniny (3).

Pakliže je váš jídelníček sestavený správně, ideálně s pomocí výživového poradce, pak se skutečně může stát, že bez lepku zhubnete. Bezlepková strava může být prospěšná hlavně v případě, že se chcete zbavit špíčků na břiše. Lepek se totiž ukládá v tucích zejména v oblasti břicha. Vždy je ale moudré poradit se s fundovaným odborníkem a nejednat na vlastní pěst. Suma sumárum, stejně z toho všeho nejlépe vychází ona zmiňovaná středomořská strava (3).

Podle výzkumů je středomořská dieta stejně účinná jako jiné oblíbené diety, jako třeba ta s nízkým obsahem uhlohydrátů. Díky ní mohou lidé naprosto přirozeně a bez větších omezení zhubnout až 10 kg za rok (4). Většina odborníků ji proto považuje za zdravou a bezpečnou variantu redukce tuku.

Zdroje: (1) www.markey.camden.rutgers.edu/2015/03/18/6-reasons-smart-people-dont-diet/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557733/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5866307/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26721635, 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Sytý houbový krém

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat