Vlašský oříšek je malý poklad plný zdraví

13.06.2022 | Výživa

Všeobecně ořechy jsou výborným zdrojem rostlinných zdravých tuků a bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Jejich pravidelná konzumace je prospěšná pro naše zdraví. Ale v čem spočívá kouzlo právě vlašských ořechů?

Účinky vlašských ořechů na naše zdraví

Díky vysoké hodnotě vitaminu E jsou řazeny mezi 10 top antioxidačních potravin. Jedná se o potraviny, které pomáhají chránit náš organismus před negativními vlivy nadbytku volných radikálů. A samozřejmě také patří mezi superpotraviny. Dále se mohou pochlubit titulem brainfood, což jsou potraviny, které zvyšují naše duševní výkony, a to zejména koncentraci a paměť. Současně také chrání a vyživují mozek, podporují psychiku a vedou ke zlepšení nálady. Jejich pravidelná konzumace vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi, snížení rizika infarktu a mozkové mrtvice. Mají protizánětlivý účinek, posilují střeva a působí pozitivně na vlasy, nehty a pokožku (1).

Co vše obsahují

Kvalitní zdravé tuky v podobě omega-6 nenasycených kyselin a mají také i nemalý podíl omega-3 nenasycených mastných kyselin, bílkoviny (16 g na 100 g), vlákninu (10 g na 100 g), minerální látky hořčík, draslík a fosfor a vitaminy – B1, B2, kyselina listová, E, betakaroten. Vlašské ořechy se mohou pyšnit ve svém složení i tím, že jsou ze všech ostatních olejnatých ořechů nejchudší na sacharidy (17 g na 100 g) (2).

Pozor na množství

I přes veškeré prospěšné účinky bychom ale měli být s jejich konzumací opatrní. Vlašské ořechy společně s para ořechy mají nejvyšší obsah kalorií (642 kcal/100 g). Obsahují totiž velký podíl tuků (2). Ten představuje až tři pětiny hmotnosti ořechu (cca 62 %). I když se jedná o kvalitní zdravé tuky, tak ale pořád jsou to tuky, po kterých mohou narůst špíčky. Doporučená denní dávka ořechů je zhruba asi 20 gramů (2). V této dávce jsou pak opravdu prospěšné. Pokud ale spráskáme celý pytlík (100 gramů), tak přebytek z těla jen tak sám neodejde. Buď za ním bude velká dřina, nebo se uloží na horší časy. Jak se říká: „Všeho moc škodí.“

Jak uchovávat vlašské ořechy

Zralé ořechy můžeme uchovat až půl roku (cca 4–6 měsíců). Ideálně v ledničce v suché uzavíratelné nádobě. Nebo je také můžeme zamrazit, kde vydrží pak po celý rok (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7071526/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3652880/, (3) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat