Projevy těla při nedostatku potřebného hořčíku

10.07.2022 | Výživa

Hořčík patří k nejdůležitějším minerálům v našem těle. Podílí se téměř na stovce různých činností, a dokážete si tedy dobře představit, jakou zátěž pro tělo musí jeho nedostatek znamenat.

Hladina hořčíku v těle by se měla udržovat na stabilní úrovni, abychom předcházeli nepříjemným projevům, které s jeho nedostatkem souvisejí, a abychom naše tělo udržovali v nejlepší možné kondici. Je nezbytný doslova pro naši každou buňku. Magnezium, jak se hořčíku také říká, řídí celou řadu funkcí a zajišťuje fungování nezbytných procesů. Mezi nejdůležitější patří správná činnost nervové soustavy, zdraví zubů, kostí a svalů a fungující metabolismus. Obecně ulevuje od bolesti hlavy, zlepšuje zdraví srdce, pomáhá s kvalitním spánkem a snižuje záněty. Hraje také velkou roli při regulaci vašich hormonů (1).

Jak poznáme jeho nedostatek?

Nedostatek hořčíku se projeví řadou symptomů, které vám nemohou uniknout, pokud své tělo dobře znáte a nepodceňujete jeho signály. Nízkou hladinu hořčíku má podle výzkumů až třetina české populace, a to už tedy není vůbec malé číslo. Na vině je nejen nedostatečně pestrá strava většiny lidí, ale také to, že obsah hořčíku v potravinách dlouhodobě klesá vinou intenzivního zemědělství a nedostatkem hořčíku v půdě. Jeho vstřebatelnost také není úplně ideální. Udává se, že naše tělo dokáže vstřebat pouze 30 % hořčíku obsaženého v potravinách. Symptomy jsou především stres, únava, nespavost, také svalové křeče a bušení srdce. Časté lámání nehtů a vypadávání vlasů jsou také projevem chybějícího hořčíku v těle. Počáteční příznaky nedostatku hořčíku se mohou projevit například ranními křečemi v lýtkách nebo můžete pociťovat i nepříjemné cukání v oku. Tyto projevy se nevyplácí ignorovat, a pokud podobné příznaky zaznamenáte, je vhodné začít situaci urychleně řešit (2).

Pozor na vážné zdravotní problémy

Možná si říkáte, že nedostatek jednoho minerálu přece nemůže být taková tragédie. Dříve nebo později se to srovná a únava nebo křeče prostě zmizejí. Bohužel to ale není tak jednoduché. Dlouhodobý nedostatek hořčíku může vést k rozvoji závažných onemocnění. Může dojít k negativnímu ovlivnění činnosti žlučníku a střev, v ohrožení je také vaše imunita, srážlivost krve či nervový systém. V závažných případech se může objevit o skleróza, otylost nebo aterioskleróza (2).

Dopřejte tělu dostatek hořčíku

Zvýšenou potřebu tohoto minerálu mají především diabetici, sportovci, těhotné ženy, ženy, které berou hormonální antikoncepci, a lidé trpící stresem a konstantním tlakem. V obecnosti jej však nesmírně potřebuje úplně každý člověk a příznaky jeho nedostatku se nesmí podceňovat. Každý minerál hraje v těle jedinečnou úlohu a jejich vzájemná rovnováha je zárukou pevného zdraví a dobré kondice, po které toužíme každý. Nejideálnější je doplnit jej vhodnou stravou. Najdete jej například v listové zelenině, kakaových bobech, mandlích, kešu, banánech či luštěninách. Velké množství hořčíku se ztrácí při rafinování. Proto bychom měli ve své stravě upřednostňovat celozrnné potraviny před těmi zpracovanými. Účinné jsou také různé doplňky stravy. Při magneziu musíte vždy vybírat takové, které mají dobrou vstřebatelnost. Ne všechny přípravky totiž tělo dokáže zpracovat a skutečně si z nich tento cenný minerál vzít. Některé sloučeniny hořčíku, které se běžně prodávají, jsou totiž prakticky vyhozené peníze. Jejich vstřebatelnost je jen něco okolo 5-10 %, což je samozřejmě zoufale málo. Potřeba hořčíku je ale velmi individuální a vždy záleží na konkrétním životním stylu. Může se tedy stát, že začnete pociťovat příznaky nedostatku tohoto minerálu, i když jíte zdravě a pestře. V takovém případě se poraďte se svým lékařem a pokuste se odhalit příčinu. Zvýšená potřeba hořčíku může ukazovat na nějaké onemocnění, nebo vás má varovat před nevhodným životním stylem (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5926493/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500003/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519036/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat