Pro rychlou a zdravou snídaní si nachystejte mug cake

08.08.2022 | Výživa

Co to vlastně mug cake je? Není to žádná novinka, ale pro ty z vás, co náhodou nevědí, mug cake je moučník v hrníčku, který zvládnete udělat za pár minut.

Zdravá a rychlá snídaně nejen pro sportovce. Jeden z trendů ve zdravém stravování. Je to geniální snídaně nebo svačina, ať už aktivně sportujete, držíte bezlepkovou či bezlaktózovou dietu, nebo prostě jen rádi zdravě jíte. A snad úplně nejlepší na mug caku je opravdu jeho jednoduchost.

Varianty mug caku

Dal by se nazvat hrnkovým dortíkem, protože se peče právě v hrnku, žádné speciální formy netřeba. Použít můžete i menší misku nebo třeba stojánek na vejce. Mug cake jde připravit na nekonečno způsobů. Neexistuje jeden správný recept, takže lze říci, že vlastně nejde pokazit. Patří do něj to, co má každý rád. Převážně jsou základem jemné ovesné vločky, ovoce, oříšky, živočišný či rostlinný jogurt, kakao nebo protein. Mug cake se plně přizpůsobí výživovým nárokům pohybově aktivního jedince, stejně jako člověka shazujícího přebytečná kila.

Jak na to

Příprava mug caku je velmi rychlá. Hravě si s tím poradí opravdu každý. Hotové těsto z vybraných surovin se do výsledného dortíku upeče buď za tři minuty v mikrovlnce, nebo za 12 až 15 minut v troubě. Záleží na použitých ingrediencích a pohodlnosti kuchaře.

Mug cake má být pěkně nadýchaný jako třeba muffin. Je ideální smíchat při přípravě těsta zvlášť sypké a tekuté ingredience, jako to u pečení bývá zvykem. Do jedné misky tedy nasypejte mouku, skvělá je z alternativních mandlová nebo kokosová, špetku kypřicího prášku, ale i bez něj to jde, a podle chuti kakao, protein, ovesné vločky, semínka nebo třeba najemno nadrcené oříšky. K dokonalosti pak mug cake dovede skořice či vanilka. Do druhé misky pak přijde mléko, může být i rostlinné či bezlaktózové, jogurt nebo tvaroh a ovoce. V některých variantách se přidává také vejce. Zdravě osladit lze medem, agávovým nebo javorovým sirupem.

Nakonec obsah obou misek pečlivě smíchejte dohromady tak, aby vzniklo vláčné těsto. Množství těsta závisí na velikosti hrnečku. Naplnit byste jej měli zhruba do půlky. Pokud ho předem vymažete kokosovým olejem nebo jiným tukem, snadno pak mug cake vyklopíte. Ani po upečení se fantazii meze nekladou. Výborně tenhle jednoduchý a výživný dortík ozdobí jogurt, medová poleva s oříšky, ovoce nebo cokoli dalšího.

Nejrychlejší a velmi oblíbenou základní variantou je recept z proteinu, banánu a ovesných vloček. Po upečení už každý dochucuje, dle jeho libosti, nebo jak se říká, co dům dá.

Zdroj: názor autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat