Nezdravé potraviny zahalené zdravým obalem

06.06.2022 | Výživa

Jistě se vám již párkrát stalo, že jste na některé potraviny slyšeli hned několik odlišných názorů. Mohlo se jednat například o mléko, ovesné vločky, nebo třeba o taková vajíčka, jejichž pozitivní či naopak negativní vliv na zdraví se na základě nových vědeckých poznatků mění rychlostí světla.

Abychom vás na potraviny, které se zdravě jen tváří, upozornili a uceleně je pro vás seřadili, přinášíme vám následující článek s kompletním seznamem nejvýraznějších kontroverzních potravin (1).

Ovesné vločky

Pokud jde o ovesné vločky, na jedné straně poskytují zdroj kvalitních sacharidů, vlákniny, ovesných beta-glukanů a dalších zdraví prospěšných látek, na straně druhé obsahují poměrně vysoké množství antinutrientů. V podstatě se jako antinutrienty označují látky, které snižují produkci enzymů trávících potravu, konkrétně například trypsinu, pepsinu a dalších. V praxi se to projeví nejen zhoršenou využitelností potravin, ale také plynatostí a nadýmáním. Dobrou zprávou ale zůstává, že v případě ovesných vloček se dá negativnímu působení antinutrientů alespoň částečně předejít namočením přes noc či jejich vařením.

Ovocné džusy

Ovocné džusy jsou sice obecně považovány za velmi zdravé nápoje, ovšem i když se bavíme pouze o těch ze 100% ovoce, obsahují velké množství jednoduchých cukrů a kalorií. Nehledě na to, že vypitím kalorií tělo svým způsobem oklameme, protože samotné trávení začíná už v ústech a kousáním aktivujete produkci dalších enzymů. Pokud chcete například zhubnout, rozhodně se vyhněte i ovocným džusům. V ostatních situacích upřednostněte čerstvé ovoce před džusem z koncentrátu, ale ani samotným džusem čas od času nic nepokazíte.

Ořechy

Další kontroverzní potravinu jsou ořechy. Ty bývají obecně doporučovány kvůli vysokému obsahu zdraví prospěšných tuků a množství některých minerálů, jako je například zinek. 

Opět zde ale narážíme na nám již dobře známé antinutrienty. Podíl těchto nechtěných látek se v ořeších pohybuje mezi 1 až 9 %, a to v závislosti na konkrétním druhu ořechu. Stejně jako u ovesných vloček ale platí i zde, že tepelná úprava může využitelnost zlepšit.

Sója a její produkty

Sója se na první pohled jeví jako ideální plodina. Je levná, v některých formách i velmi chutná a téměř 50 % tvoří bílkoviny. Když k tomu přidáte i fakt, že podle některých odborných webů snižuje hladinu LDL cholesterolu, a tudíž předchází kardiovaskulárním onemocněním, celkový dojem ze sóji se ještě více umocní. Jelikož ji ale vidíte na seznamu potravin v tomto článku, bude mít i sója své veliké ale. V první řadě je problém ve vysokém obsahu antinutrientů, které jsme si představili již v souvislosti s ovesnými vločkami. Dalším problémem je ovšem i horší využitelnost proteinů, která souvisí se špatným aminokyselinovým spektrem, které není kompletní.

Zapékané müsli

Značně kontroverzní potravinou jsou zapékané müsli. Přestože se častokrát jedná o potraviny vyhledávané příznivci zdravé výživy, obsahují ve většině případů extrémně velký podíl jednoduchých sacharidů, které nejsou k časté konzumaci na snídani vhodné.

Další nevýhodou je i velmi častá přítomnost palmového či jádrového oleje. Složky, které jsou skutečně zdravé, jsou v produktu zastoupeny pouze minimálně. Dobrou zprávou ale zůstává, že pokud máte müsli rádi a nechcete se jich vzdát, můžete si je vyrobit doma podle jednoduchých receptů dostupných na webu.

Proteinové tyčinky

V našem článku o potravinách, které se zdravě jen tváří, nesmíme opomenout ani proteinové tyčinky. Spousta příznivců zdravé výživy pokládá proteinové tyčinky za podstatně lepší alternativu ke komerčním sladkostem ze supermarketu. Najít ovšem chutnou a opravdu kvalitní proteinovou tyčinku není zrovna lehké. Většina z těchto produktů totiž funguje jen jako marketingové lákadlo na peníze, neboť obsahují ve většině případů spoustu jednoduchých cukrů, palmového oleje i nekvalitního proteinu. Právě nekvalitní, zpravidla sójový protein je o poznání levnější, ale také podstatně hůře využitelný

Je třeba se těmto potravinám vyhnout?

V dnešním článku jsme si představili pět potravin, které mohou být nějakým způsobem kontroverzní. Pokud se mezi nimi nachází i některé z vašich oblíbených jídel, není to důvod k zoufání. Doporučujeme sice jejich konzumaci omezit, ale vždy se dá najít vhodná alternativa. V případě ořechů to mohou být arašídy, které nepatří mezi ořechy, ale jedná se o plody podzemnice olejné, zapékané müsli můžete vyrobit sami pouze z kvalitních surovin, proteinové tyčinky můžete vybrat kvalitnější a ovesné vločky nahraďte například těmi rýžovými, když zkrátka nedělají dobře. Leckdo by po přečtení tohoto článku mohl mít pocit, že teď už ví, jakým potravinám se vyhnout a všechny problémy s trávením se po jejich vysazení rychle vyřeší. Problém je v tom, že nevyřeší. Potravin, jako jsou tyto, existují desítky a jejich působení může být individuální. Někomu mohou ovesné vločky vyhovovat, jinému způsobí leda tak plynatost a nadýmání. Důležité je zkrátka a dobře pozorovat, jak vaše tělo na konkrétní potraviny reaguje a na základě toho je preferovat, nebo se jim naopak vyhýbat. Naslouchat a poslouchat (2). 

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5174138/ - celý článek, (2) názor autora






Celkem 1 komentářů

zajímavé
08.06.2022
AP

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat