Himálajská sůl je zlodějem exkluzivity

22.12.2022 | Výživa

Kolik jste ochotni zaplatit za líbivou růžovou? Podle všeho hodně. Sůl v této barvě se těší popularitě po celém světě a mylně představuje něco exkluzivního, výjimečného a léčivého. Pravda je ale úplně někde jinde. Taky jste se nechali nachytat?

Příjemně růžová barva, 84 minerálů a dalších prvků, kupříkladu ionty, které detoxikují pokožku i vzduch (1). Půlkilový balíček v Česku vyjde i více jak na stovku, a přitom k takovým vysokým cenám není důvod.

Chaos v zeměpise

Růžová sůl rozhodně není zdravější než ta obyčejná kuchyňská. První problém však nastává u zavádějícího názvu. Zatímco běžná kamenná sůl se těží z pevninských dolů v místech, kde horninu kdysi zalévala slaná voda, růžová varianta (barva pochází z oxidů železa v ní obsažených) je poměrně vzácná. Těží se hlavně v Austrálii, Peru a Pákistánu. Ani jedno místo se nenachází v Himálaji. Za druhé, samotná těžba ničí životní prostředí a zanechává výraznou ekologickou stopu. Třetí potíží je absence jednoho potřebného prvku (1, 2).

Kde je jód?

Surová růžová himálajská sůl obsahuje mnohem méně jódu než jodovaná sůl, kterou normálně koupíte v obchodě (1). Pokud jde o již zmiňovaných 84 různých minerálů a prvků, mezi které patří draslík, vápník, molybden, hořčík, železo a samozřejmě sodík, existují. Jenže pouze ve stopových množstvích, která jsou příliš malá na to, aby jakkoli pozoruhodně vyhověla a pomohla potřebám těla (3).

Pravda je taková, že kupříkladu v jednom gramu růžové himálajské soli jsou asi jen 3 mg draslíku. Člověk by musel zkonzumovat nereálné množství této soli, aby se vůbec dostal na doporučovaný denní příjem draslíku (kolem 3000 mg) (4). Navíc některé stopové prvky přítomné v růžové himálajské soli jsou škodlivé. Řeč je především o uranu a arsenu (5).

Relax v jeskyních jen jako placebo

I tak obhájci této moderní záležitosti pořád dokola říkají, že dýchání slaného vzduchu v růžových solných jeskyních (známé jako haloterapie) může pomoci léčit alergie, problémy s dýcháním, kašel či sípání. Zatím se však nenašel důvěryhodný vědecký zdroj, který by tuto skutečnost potvrdil (6). Jedinou jedinečnou věcí na růžové himálajské soli je její růžový odstín. Za ten do kapsy saháme hlouběji.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7603209/, (2) www.abccardiol.org/article/comparacao-entre-os-efeitos-da-ingestao-de-sal-do-himalaia-e-de-sal-comum-sobre-os-valores-de-sodio-urinario-e-pressao-arterial-em-individuos-hipertensos/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK285556/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539791/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5800158/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4391365/ 






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat