Celulitidu zhoršuje nárazová dieta a nedostatek draslíku

Rýsuje se vám na stehnech i hýždích pomerančová kůže? Pozor na drastické hubnutí v podobě hladovění, které vás mimo jiné připraví o důležité vitaminy. Když vám budou chybět, celulitida se ještě prohloubí!

Celulitida není nemoc. Také nijak nebolí a nesvědí (1). Člověku ani nebrání ve vykonávání běžných denních činností. Přesto ji bytostně nenávidíme. Proč se vlastně tvoří a co všechno ji může podstatně zhoršit?

Ryze dámské prokletí? Vypadá to tak

Příroda byla při „rozdávání“ celulitidy trochu nespravedlivá, protože ji nasměrovala jen k jednomu pohlaví. Jinak zvaná pomerančová kůže postihuje především ženy, protože mají oproti mužům odlišnou distribuci tuků, svalů a pojivových tkání. Jejich tukové buňky a kolagenová vlákna jsou navíc v síťové struktuře propletena paralelně, proto jsou tkáně méně stabilní a tukové buňky snáze „vystupují“. Je pravda, že i pánové mohou mít známky celulitidy, ovšem je jich naprosté minimum, přičemž se ve většině případů jedná o jedince, kteří mají málo pohlavních hormonů androgenů (2). Co všechno tuto neestetickou svízel ještě prohlubuje?

Hladovka ničemu nesvědčí 

Nárazová dieta, při které nic nejíte, abyste za týden shodila pět kilo? To se na kůži projeví víc, než by se mohlo zdát. Absence klíčových vitaminů, minerálů a dalších důležitých živin zpomalí odtok lymfy, utlumí metabolismus a naruší správnou cirkulaci krve. Tohle všechno negativně zapůsobí na pružnost pleti, čímž bude zmíněný kosmetický nešvar ještě viditelnější (3). Ale drastické hubnutí má i další temnou stránku…

Chybějící draslík zabrání detoxikaci

Že jsou nutriční nedostatky škodlivé a mohou mít zdravotní následky, to není těžké uhodnout. Jak to ale souvisí s hrbolky na stehnech? Kupříkladu nízké hladiny draslíku zabrání efektivnímu vylučování odpadních látek z těla, zatímco se postaví do cesty regeneraci a opravě buněk. A to samozřejmě celý problém klidně i zdvojnásobí. Stejně jako chabý pitný režim, protože i on je pro detoxikační procesy a kvalitu pokožky naprosto klíčový (4).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25940753/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6374708/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32213934/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539791/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat