Sladké hrušky jsou při dietě dovoleny

Podzim – čas sklizně hrušek. Taky je tak milujete, ale leží vám v hlavě, jestli neobsahují příliš mnoho cukru, který by uškodil vaší linii? Nesvlékejte kalhotky, když brod je ještě daleko!

Sladká chuť je jedním z nejvýraznějších poznávacích znamení konzumace hrušek. V závěsu za ní stojí zrnitá struktura, která dělá toto ovoce tak výrazné. Ať už máte na zahradě jakýkoli typ, hrušky patří k výborným svačinám nebo součástem zahradních salátů. Skvěle si rozumí i s jiným ovocem, například ananasem, broskví či mangem. Přezrálé hrušky lze použít při vaření a pečení (1). A co jejich nutriční profil?

Zdravotní přínosy hrušek

Zatímco hrušky se nemohou pochlubit žádným impozantním množstvím jedné živiny, obsahují širokou škálu vitaminů i minerálů. Řeč je o slušné zásobě mědi, železa, draslíku, manganu a hořčíku, ale také vitaminů B a K, kyseliny listové, riboflavinu a pyridoxinu (vitamin B6). Tyto živiny přispívají ke snížení výskytu bolestivé kolitidy, artritidy, poruch žlučníku a dny (1).

Občerstvení i při dietě?

Hrušky zároveň obsahují až 12 % denní hodnoty vitaminu C, který je užitečný při boji s infekcemi v celém těle. Káčko se zase stará o pevnost kostí. A teď to hlavní, co zajímá každého, kdo je v redukční dietě. Hrušky jsou zcela bez tuku, a navíc obsah přítomné vlákniny přebíjí všechny ostatní atributy tohoto ovoce. Suma sumárum se jedná o 22 % denní doporučené hodnoty! V překladu to znamená, že hruška je skvělá volba, pokud hledáte způsob, jak omezit příjem tuků a kalorií. Zasytí a postará se o dlouhotrvající pocit plnosti (2).

Chuť na sladké? Ale beze všeho!

Co se týče konkrétně cukrů, je to tak, že hrušky jsou skutečně, a to ve všech ohledech, vhodným doplňkem odtučňovacích diet. Převažuje u nich fruktóza, které se nemusí obávat ani diabetici. Nabízejí mírný močopudný účinek a v neposlední řadě napomáhají čištění organismu, což hubnutí jedině podporuje. K tomu si přičtěte další bonusy (3).

Obsah kyseliny hydroxycinnamové a kyseliny hydroxybenzoové v hruškách je spojen s prevencí rakoviny žaludku a plic. Flavonoly, jako je kvercetin, a karotenoidy (lutein a zeaxantin) společně poskytují další přínosy pro zdraví, jako je pozitivní vliv na diabetes typu 2 a rizika srdečních onemocnění (3). Jo a zásadně neloupat!

Typicky podzimní pohoštění

Ve slupce se nachází téměř čtyřnásobné množství fytonutrientů, včetně beta-karotenu, luteinu a zeaxantinu. Spolu s vitaminy C a A tyto sloučeniny pomáhají chránit tělo před škodlivými volnými radikály (4). Takže, co si dneska připravíte? Bude to lahodný hruškový koláč s mascarpone, nebo snad hruška na červeném víně? Výborné je i hruškové smoothie s chia semínky! Možnosti jsou téměř nekonečné…

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4657810/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30720034/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12620529/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7909527/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat