Ananas se postará o štíhlý pas

Ananas je chutné tropické ovoce, které je po staletí oblíbené nejen pro svou jedinečnou chuť, ale také díky svým blahodárným účinkům na zdraví. Předpokládá se, že Evropané poprvé ochutnali ananas v roce 1493, kdy byl dovezen do Evropy mořeplavcem Kryštofem Kolumbem.

Co obsahuje?

Ananas obsahuje hned několik cenných živin, vitaminů a minerálů. Obsahuje draslík, měď, mangan, vápník, hořčík, vitamin C, beta-karoten, tiamin, vitamin B6 a vlákninu. Jeho působivé složení má hned několik přínosů pro lidské zdraví (1). Ananas si zkrátka zamilujete.

Posiluje imunitní systém

Jediná porce ananasu má více než 130 % denní doporučené dávky vitaminu C, což z něj činí jeden z nejbohatších a nejchutnějších zdrojů kyseliny askorbové. Vitamin C posiluje imunitní systém tím, že stimuluje činnost bílých krvinek a působí jako silný antioxidant, který mimo jiné brání škodlivým účinkům volných radikálů. Volné radikály jsou nebezpečné vedlejší produkty buněčného metabolismu, které mohou poškodit různé součásti těla a narušit tak jejich funkci (2).

Urychluje hojení ran

Jedním z často přehlížených přínosů vitaminu C je jeho základní role při tvorbě kolagenu. To je další důvod, proč je považován za léčivý vitamin. Vysoký obsah vitaminu C v ananasu napomáhá rychlému hojení a chrání tělo před infekcemi (3).

Přispívá k léčbě artritidy

Jednou z nejcennějších látek obsažených v ananasu je bromelin (4). Jedná se o enzym spíše o skupinu protelolytických enzymů, které se skrývají pod jedním názvem bromelin (bromelain).  Tento enzym má schopnost snižovat záněty a otoky svalů a kloubů. V posledních letech se zkoumá i jeho pozitivní vliv na hojení ran a popálenin.

Pro lepší trávení

Ananas je bohatý na vlákninu, podporuje průchod jídla trávicím ústrojím v normální rychlosti a stimuluje uvolňování žaludečních a zažívacích šťáv, které pomáhají rozkládat potravu. Pravidelná konzumace ananasu vás tak může ochránit před celou řadou onemocnění spojených s trávením a vylučováním. Napomáhá při průjmu i zácpě, přispívá k léčbě syndromu dráždivého střeva, špatné srážlivosti krve, a dokonce přispívá ke snížení tlaku. Mimo jiné je ananas více než vhodný při redukčních dietách, rozhodně dokáže nastartovat zanedbávaná střeva (1).

Reguluje krevní tlak

Ananas je cenným zdrojem mnoha minerálů a draslík je mezi nimi. Nedostatek draslíku může vést k široké škále zdravotních rizik. Vazodilatační účinek draslíku reguluje napětí cév a tím i celý krevní oběh. K lepší cirkulaci krve přispívá i další obsažený prvek a tím je měď, která je nezbytná pro tvorbu červených krvinek (5).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33233252/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31233691/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3529416/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539791/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat