Varianty jídla a pití před začátkem cvičení

24.05.2022 | Výživa

Konečně jste se přinutili začít něco dělat se svou fyzičkou či postavou? Dobrá zpráva! Ovšem aby byly výsledky vaší snahy co nejlepší, je dobré před cvičením posvačit vhodné potraviny. Které potraviny jsou nejvhodnější?

Byla by chyba vyrazit do posilovny či na hodinu spinningu nebo si jít zaběhat nalačno. Pro pohyb potřebujete vhodnou energii. Samozřejmě to neznamená slupnout svíčkovou se šesti, to by se vám nijak dobře necvičilo. Které svačinky jsou naopak vhodné?

Banány

Všimli jste si někdy, že tohle žluté ovoce si nosí na hřiště řada sportovců, dokonce se jím během náročných koncertů posiluje řada zpěváků apod.? Důvod je jednoduchý. Banány vám poskytnou velmi rychlý příval energie, ale nezatíží žaludek. Navíc draslík, který obsahují, prospívá svalům. A co také není zanedbatelná výhoda, lehce je sbalíte na cesty. Když k banánu navíc přidáte jogurt, poskytnete tělu také kvalitní proteiny, jež potřebuje (1).

Vajíčka

Především pokud pracujete na svých svalech a posilujete, neměli byste na vejce zapomínat. Představují totiž jeden z nejlepších zdrojů proteinů, které nám příroda poskytuje. A ty jsou pro svaly naprosto klíčové. Navíc vás vajíčka spolehlivě zasytí a dodají vám potřebné množství energie, abyste uprostřed cvičení nepadali vyčerpáním. Přidejte k nim plátek celozrnného chleba – dodáte tělu další energii prostřednictvím zdravých sacharidů (1).

Ovocné smoothie

Smoothie z jogurtu a vašeho oblíbeného ovoce je skvělý prostředek, jak zasytit tělo, dodat mu energii a také spoustu důležitých živin, jež vám nalijí síly do žil. Přidat do něj můžete ještě nějaké sacharidy (například chia semínka) a tuky, ideálně z avokáda. Po takové dávce zdraví rozhodně nebudete padat ani hlady, ani vyčerpáním (1).

Káva

Nestíháte se ve spěchu ani najíst, než dorazíte do posilovny? Dopřejte si alespoň šálek kávy. Nejenže vás „nakopne“, ale kofein také způsobí, že vás bude cvičení o něco víc bavit, takže budete poctivější a spálíte víc kalorií. Mimochodem, s tím vám káva také pomůže, je totiž skvělou vzpruhou pro metabolismus. Jen pozor, abyste do sebe kávu „nekopli“ bezprostředně před cvičením – u citlivějších osob může způsobit pálení žáhy, což není při pohybu nic příjemného (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019516/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat