Růžičková kapusta umí rychle zeštíhlit pas

S podzimem přichází i sklizeň růžičkové kapusty a tato sezonní zelenina by neměla chybět ani na vašem stole. I když nepatří zrovna mezi nejoblíbenější druhy košťálové zeleniny, má mnoho blahodárných účinků na naše zdraví. Tak co, dáte ji letos šanci?

Růžičková kapusta (1) neboli bruselská kapustička, se po celá staletí pěstovala v bruselském regionu v Belgii, odkud také pramení název bruselské kapustičky. Nyní se nejvíce pěstuje v Nizozemsku a Německu. Chuť růžičkové kapusty je podobná klasické kapustě, syrová má hořkou chuť, která se při vaření vytrácí. Růžičková kapusta je součástí mnoho jídel, od příloh, přes polévky až k hlavním chodům, záleží jen na fantazii jak ji do svého menu zařadíte.

Co obsahuje?

Růžičková kapusta obsahuje vitaminy A, B, C a K, z minerálů mangan, měď, draslík a mnoho dalších důležitých vitaminů a živin, včetně flavonoidů, polyfenolických sloučenin a vlákniny. Růžičková kapusta má mnoho využití v kuchyni a zároveň je velmi důležitá pro náš organismus (1). Víte, proč byste jí měli dát šanci?

Posiluje imunitní systém

Jednou z nejpůsobivějších obsažených látek je vitamin C. Již 100 g růžičkové kapusty obsahuje více vitaminu C než je denní doporučená dávka, konktrétně obsahuje okolo 85 mg. Vitamin C je základním stavebním kamenem našeho imunitního systému. Stimuluje tvorbu bílých krvinek a působí jako silný antioxidant, snižuje oxidační stres a riziko vzniku chronických onemocnění (2).

Zlepšuje trávení

Stejně jako většina košťálové zeleniny i růžičková kapusta přispívá k lepšímu trávení. Obsahuje vysoký podíl vlákniny, která je důležitá pro celou trávicí soustavu. Pravidelný přísun vlákniny stimuluje peristaltický pohyb střev a eliminuje zácpu (2).

Prevence rakoviny

V posledních letech se výzkum zaměřil i na růžičkovou kapustu a výsledky jsou velmi příznivé. Mnoho studií potvrzuje, že obsah antioxidantů této košťálové zeleniny je schopen snižovat oxidační stres způsobený volnými radikály. Volné radikály jsou spojeny s mutováním zdravých buněk a zvyšováním rizika rakoviny (3).

Pomáhá při srážení krve

Obsažený vitamin K je jedním z nejčastěji přehlížených vitamínů, ale je nezbytný pro srážlivost krve. Jen jediný šálek růžičkové kapusty obsahuje více než 240 % denní doporučené dávky vitaminu K, který zajišťuje správné srážení krve a současně chrání zdraví srdce a zvyšuje sílu kostí (4).

Snižuje krevní tlak

Draslík je v těle extrémně důležitým minerálem, protože působí jako vazodilatační činidlo, což znamená, že může snížit napětí a tlak cév a tepen, a tím i zmírnit zátěž kardiovaskulárního systému. Dostatečné množství draslíku snižuje riziko srdečního záchvatu, mrtvice, aterosklerózy a ischemické srdeční choroby (4).

Pro štíhlou linii

Co by to bylo za zeleninu, která by nám nepřidala na kráse? Kombinace všech látek je pro lidský organismus více než prospěšná. Pro hubnutí je důležitý obsah vlákniny, ale i vitaminy. Vysoká hladina vitaminu skupiny B v této zelenině ji činí jako klíčovou součást zdravého metabolismu. Přispívá k lepšímu trávení, efektivnějšímu využití živin a také urychluje spalování kalorií (1).

Studie také zjistily, že aktivní složky a těkavé sloučeniny nacházející se v růžičkové kapustě příznivě ovlivňují štítnou žlázu a její funkce. Tím dochází k regulaci hladiny hormonů, které ovlivňují všechny metabolické funkce v těle (5).

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Brussels_sprout, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758100/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15884814/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222299/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2419242/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat