Při hubnutí je velice významná vláknina

Hubnete? Dopřejte si dostatek vlákniny, tvrdí odborníci. Dobře, ale víte vůbec, proč je vláknina tak moc zdraví prospěšná? Její význam vás možná překvapí!

S pojmem vláknina se setkáváme dnes a denně. Často se ovšem stává, že mnozí nevědí, co je to vlastně zač. Pojďme si proto vlákninu trochu blíž představit. Vláknina (1) je obsažena ve veškerém ovoci, zelenině, obilninách, luštěninách, ořeších a dalších plodech přírody. Je to látka, která sice tělu nedodává žádné živiny ani energii, za to má jiné kvality. Trávicí soustavou prochází v nezměněné podobě – nestrávena.

Umí na sebe navázat velké množství vody, takže v podstatě zvětší svůj objem, což vyvolá pocit sytosti a oddálí pocit hladu. Vy pak nemáte potřebu přijímat více potravy, než je nutné (1). Tak už víte, proč je vláknina vaším mocným spojencem, pokud právě procházíte přeměnou v sexy dámu?

Potraviny s vysokým obsahem vlákniny byste měli konzumovat co možná nejčastěji. Jako doporučené denní množství se uvádí 25-30 gramů (2).

8 významných schopností vlákniny (1)

Víte, že…

Vláknina se dělí na nerozpustnou, kterou tvoří nestravitelné sacharidy, zejména celulóza a lignin, a rozpustnou, již tvoří pektin.

  • vyvolává pocit nasycení
  • stabilizuje hladinu krevního cukru
  • podporuje pohyb střev
  • odstraňuje zácpu
  • upravuje zažívání
  • pohlcuje nebezpečné a škodlivé látky
  • pomáhá v boji proti civilizačním chorobá
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi

A ta nejdůležitější otázka ze všech? Které potraviny jsou na vlákninu opravdu bohaté (3)?

Sušené fíky, meruňky a švestky. Stačí jedna hrst.

Kukuřice. Už půlka šálku s vaším organismem dokáže divy. (Na popcorn ale zapomeňte. 100 gramů obsahuje 2 077 kilojoulů, což je 496,4 kilokalorií.)

Mandle, ořechy a další semínka. Naberte si do dlaně a chroupejte u televize.

Jablko a hruška. Považujte je za nejlepší svačinky vůbec.

Čočka, fazole, cizrna, pohanka, hnědá rýže. Jako příloha ideální!

Celozrnné vločky. Lepší start dne si ani nemůžete představit.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3614039/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589116/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218764/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat