Závazky vůči tělu po cvičení

04.11.2022 | Trénink

Konečně jste našli pro sebe ten pravý sport? Gratulujeme! Pohyb je pro lidské zdraví velmi důležitý, ovšem není dobré si myslet, že sotva se za námi zavřou dveře tělocvičny/fitness centra apod., jsme sportovní aktivitou splnili veškeré závazky vůči svému tělu.

Doba bezprostředně po cvičení vyžaduje několik úkonů, na které často zapomínáme (čímž našemu organismu můžeme ošklivě zavařit). Co je tedy nutné ještě učinit po cvičení?

Nechat si chvilku na vydechnutí a „vychladnutí“

Následkem intenzivního pohybu dochází ke zvýšení srdeční činnosti a vyššímu krevnímu tlaku. Proto bychom si měli po cvičení dopřát dostatek času na pořádné vydechnutí. Ale pozor, neznamená to, že bychom měli sedět a nic nedělat! Spíš zvolte přiměřený pomalý pohyb, který postupně vrátí váš srdeční tep opět do normálu (chůze, vydýchávání, protahování...) (1).

Protáhnout pořádně svaly

Postupně se ukazuje, že pořádné protažení bychom měli našim svalům dopřát i po samotném pohybu. Důvod je jednoduchý – snížíme pravděpodobnost, že nás druhý den budou bolet. A tím naopak zvýšíme pravděpodobnost, že se do posilovny apod. vydáme i příště (2).

Dát si svačinku

Při pohybu vydáváme spoustu energie (její množství samozřejmě závisí na druhu sportu), a tak je třeba nějakou tělu nahradit. Rozhodně po cvičení nehladovte! A po čem sáhnout? Ideální je kombinace proteinů a sacharidů, tak zkuste třeba kvalitní bílý jogurt s hrstí ovoce (3)!

Osprchovat se a vzít si čisté oblečení

Pokud nemáme posilovnu/tělocvičnu v naprosto těsném sousedství svého domu/bytu, je nezbytné se osprchovat a převléknout. Nejen proto, že si od vás v hromadné dopravě každý odsedne, ale i proto, že zůstávat v propoceném a vlhkém oblečení nahrává množení nejrůznějších bakterií a kvasinek. A kromě toho snadno nastydnete, když vás v mokrých svršcích ofoukne vítr (4).

Vyhýbat se alkoholu

Zajít s přáteli z tělocvičny na „něco ostřejšího“ je poměrně nebezpečná chyba. Alkohol vypitý bezprostředně po sportovním výkonu zpomaluje svalovou regeneraci, navíc dehydratuje organismus a může zvýšit riziko vzniku krevních sraženin. Minimálně 30 minut po ukončení pohybové aktivity proto pijte vodu (5).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4720789/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5999142/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3577439/, (4) názor autora, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7739274/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat