HIIT kardio zajistí efektivní hubnutí

02.03.2023 | Trénink

Pojem HIIT kardio není pouze náhodným shlukem písmen, ale jedná se o druh cvičení, který napomáhá efektivnímu hubnutí. V dnešní době je poměrně těžké o tomto pojmu alespoň neslyšet.

Mnozí jistě už HIIT i vyzkoušeli. Někteří si ho s úspěchem oblíbili a jiní ho naopak hned zavrhli s tím, že to není nic pro ně. Skrývá tento druh kardia samá pozitiva nebo má na člověka i negativní dopady? Jak by se vlastně mělo provádět správně, pro dosažení co nejlepších výsledků?

Co je to HIIT?

Pojem HIIT v angličtině znamená High Intensity Interval Training. V překladu je to tedy něco jako vysoko intenzivní cvičení. HIIT se od běžného kardia tedy liší svojí intenzitou, což znamená, že běžné kardio může být i delší a tempo zůstává po celou dobu stejné. Naopak HIIT trvá obvykle maximálně 30 minut a střídají se intenzivní intervaly s nižším stupněm zatížení. (1)

Výhody HIIT

HIIT má pozitivní vliv na budování tělesné kondice, dokonce může pomoci vybudovat fyzičku rychleji, než běžné kardio, ale v začátku je lepší HIIT raději vynechat a věnovat se běžnému kardiu. Vysoko intenzivní trénink může být náročný na regeneraci a začínajícího cvičence úplně odradit. (2)

Nicméně tento druh kardia má dokonce lepší vliv na srdeční činnost a napomáhá jeho optimální funkci. Další pozitivum ocení hlavně lidé v redukční dietě. Některé studie totiž ukazují, že lidé praktikující HIIT se rychleji zbavují tělesného tuku a tudíž i rychleji hubnou. (3)

Nevýhody a rizika HIIT

Jak již bylo zmíněno, pro začátečníka může být HIIT až příliš náročné. Cvičenec nemusí nastavený trénink zvládnout celý a může ho to potom demotivovat k dalšímu cvičení, což je veliká škoda. Pozor by se mělo dávat hlavně na potenciální zranění svalů či kloubů. HIIT totiž může často obsahovat různé poskoky, podřepy a výpady, při kterých je často obtížné udržet správnou techniku. (4)

S HIIT by se to rozhodně nemělo přehánět. Pokud si stanovíte, že budete každý den cvičit HIIT, může se velmi rychle stát, že přestanete cvičit úplně. Je to totiž moc velká četnosti tréninků, tělo potřebuje mít čas regenerovat a připravit se na další trénink. Opakování tohoto druhu kardia 3x týdně bude více než dost. Více tréninků je spíše ke škodě než k užitku. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8623248/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9367756/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9367756/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618957/, (5) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat