Dostaňte hněv z těla díky cvičení

01.03.2023 | Trénink

Hněv je normální, přirozená emoce, která dokonce může hrát pozitivní roli ve vašem životě. Třeba když se chcete konečně pro něco rozhodnout. Někdy se však jeho účinky stávají destruktivními. Pak je třeba dostat ho z těla ven – s pomocí cvičení. Jaké je ideální?

I proto někteří lidé chodí do fitka. Chtějí důstojně a vyzrále zvládat své emoce a frustrace a zbavit se napětí. To ostatně můžete udělat i vy. Víte, co cvičit, když vás něco (nebo někdo) naštve?

Aerobní cvičení

Vědci zjistili, že zejména aerobní cvičení může pomoci snížit úzkost, depresi a nepřátelství (1). Některé výzkumy dokonce naznačují, že krátké cvičení ve svižnějším tempu může pomoci předejít rozzlobené náladě. Mezi aerobní cvičení patří svižná chůze a turistika, chůze do schodů, jogging, běh ve vytrvalostní zóně, běh na lyžích, in-line bruslení, cyklistika, spinning ve vytrvalostní zóně, plavání či veslování.

Box

Boxerské tréninky nutí mysl soustředit se na konkrétní kombinace úderů. Boxerské cvičení zapojuje celé tělo, spaluje kalorie a buduje sílu, zejména v horní části těla. Existuje mnoho boxerských studií a tělocvičen a mnoho z nich také poskytuje aplikace, které vám umožní cvičit doma, pokud se nemůžete dostavit fyzicky (2).

Skákání přes švihadlo

Dalším vysoce intenzivním cvičením, jež vyžaduje soustředění, je skákání přes švihadlo. Krása tohoto cvičení spočívá v tom, že rychle zvýšíte svou tepovou frekvenci a rychle spálíte kalorie. (Skákáním na švihadle může například 70 kilový člověk za 15 minut spálit přibližně 250 kalorií.) Cvičení přes švihadlo může zahrnovat pohyby jako dvojitý skok nohou, běžecký krok, vysoký krok nebo dvojité podskoky, jež ventilují stres už jen díky tomu, že je nutné poctivě koordinovat nohy (3).

Kruhový trénink

Skvělá věc na kruhovém tréninku je, že vás udrží v pohybu. Přesouváte se ze stanice na stanici a pracujete s různými částmi těla po krátké časové úseky, takže máte málo prostoru na to, abyste se zabývali pocitem hněvu (4).

Jóga

Existuje mnoho různých stylů jógy, které se dají vyzkoušet, když cítíte, že potřebujete ulevit od hněvu. Hatha jóga bývá pomalejší a jemnější. Power jóga a vinyasa jóga naopak nabízejí intenzivnější trénink. Bikram jóga se pak cvičí ve vytápěné místnosti, což vás může vyzvat k tomu, abyste se během 90minutové lekce zaměřili na konkrétní pozice (5).

Taj-či

Taj-či je vlastně bojové umění, které pochází z Číny, ale také forma sebeuzdravování. Pomalé tempo pohybu zklidní váš temperament a sníží srdeční frekvenci (6). Pro vztek ideální!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34149867/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3517393/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8467906/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6028228/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193654/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3336889/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat