Když cvičení začne přinášet ovoce

03.03.2023 | Trénink

Vrhli jste se do cvičení a každý den v zrcadle netrpělivě očekáváte výsledky. Kdy budou viditelné pouhým okem? Vydržte a už stříhejte metr. Tohle jsou data v číslech!

Cvičení přináší celou řadu výhod, fyzických i psychických. Posiluje srdce, zlepšuje náladu, pomáhá při hubnutí a zabraňuje přibírání na váze. Nedávné výzkumy také odhalily ještě větší snížení rizika úmrtí z jakékoli příčiny na kardiovaskulární onemocnění. Ve skutečnosti je u fyzicky neaktivních lidí středního věku (cvičících méně než jednu hodinu týdně) zaznamenán nárůst úmrtnosti o 52 % (1).

Většinou se ale fitness nadšenci zajímají spíš o jiné věci než prodloužení života. Každý chce ideálně co nejdříve vidět zmenšení tukových bochánků, vyrýsovanější pas či menší břicho. Za jakou dlouho se takových výsledků můžete dočkat i vy?

První změny

Úplně první změny, které lze v souvislosti se cvičením zaznamenat, jsou ty z oblasti duševního zdraví. Během workoutu a bezprostředně po něm získáte příval endorfinů, hormonů štěstí, které výrazně ovlivňují psychiku. Pak je tu taky snížení krevního tlaku, zlepšená hustota kostí a kontrola glukózy či zvýšená maximální spotřeba kyslíku, což představuje efektivnější dýchání.

Chci to vidět, teď hned!

Jde-li vám o líbivější křivky, záleží na druhu a množství cvičení, které děláte. Fyziologické změny, kterých si člověk všimne, když poprvé začne cvičit, závisí na typech cvičení, jež pravidelně provádí. Existuje však obecné pravidlo, kdy se zbožné přání stává skutečností.

Při správném provádění cvičení se výsledky dostavují přibližně za osm až 12 týdnů. Zpravidla je právě toto období, kdy vy osobně zaznamenáte, že se vaše tělo mění. Okolí k tomuto zjištění dospějte o něco později, proto nezazlívejte partnerovi ani kolegyni v práci, že si jeden nebo druhý ještě nevšiml, že konečně dopnete svoje oblíbené džínsy. Ale zpět k věci.

Neznamená, že každý bude reagovat na cvičení stejným způsobem. Někteří lidé mohou vidět a cítit výsledky za méně než osm týdnů. Při striktnějším jídelníčku (ano, hubnutí začíná a končí v kuchyni) jsou výsledky znatelné již za dva až tři týdny.

Zdravá hranice úbytku hmotnosti

Co se týče zdravého a bezpečného hubnutí, pak výživoví poradci doporučují nesnižovat tělesnou hmotnost o víc jak půl kilogramu až kilogram týdně. Ze začátku může hubnutí probíhat rychleji a s menší námahou (tělo se nejprve zbavuje přebytečné vody, protože je to pro něj nejpohodlnější).

Jak brzy po cvičení můžete vidět nárůst svalů?

Když poprvé začnete se silovým tréninkem, v prvních čtyřech až šesti týdnech tréninku vypozorujete zvýšení síly. Nárůst svalů obvykle přichází za osm až 12 týdnů pravidelného cvičení. A to není hrozná doba, ne?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1402378/, nnázor autora - zbytek článku






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat