Činnosti, při kterých se dá spálit 100 kalorií

27.02.2023 | Trénink

Čtyři broskve, půl litru piva, devět smažených bramborových lupínků, polévková lžíce majonézy, jeden banán nebo dvě hlávky salátu. Všechny tyhle dobroty mají jedno společné – do těla dostanou 100 kalorií. Pokud je chcete spálit, udělejte tohle!

Toužíte-li udržet si váhu, nebo i něco zhubnout, držte se starého zlatého pravidla: denní energetický výdej musí být vyšší než příjem. Za jak dlouho a při čem spálíte 100 kalorií?

Stoupání po schodech

Schody najdete téměř vždycky! Choďte po nich tam a zpět, a to 10 minut. Zbavíte se 100 kalorií, a navíc zformujete svaly v dolní části těla. Sluší se však uvést, přesné množství kalorií, které tělo při pohybových činnostech spotřebuje, závisí na aktuální tělesné váze, pohlaví, věku, složení těla a dalších faktorech.

Protahování a jóga

Stovku kalorií ze sebe dostanete i tak, že se budete protahovat nebo cvičit 30 minut jógu. Navzdory tomu, jak jemná a „neškodná“ se zdá, ti, kdo ji praktikují, vědí, jaká je to dřina!

Skákání přes švihadlo

Čtyřech lžiček cukru nebo 30 gramů sýru čedar (neboli 100 kalorií) vás zbaví i skákání přes švihadlo. Stačí pouhých sedm minut aktivity! Mimochodem, pokud sedíte někde v kanceláři, a umožňují-li vám to pracovní podmínky, přes švihadlo skákejte v pravidelných intervalech, kdykoli to půjde. O dost tím zvýšíte svůj denní energetický výdej.

Úklid

Věřte tomu nebo ne, domácí práce mohou být efektivním cvičením. Standardní úklid domácnosti spálí asi 100 kalorií za 30 minut. Další dobrou zprávou je, že jednoduché úkoly, jako je vysávání a utírání prachu, lze upravit na cvičení, která budují sílu.

Turistika

Kdo potřebuje výmluvu, aby mohl jít ven? Zašněrujte si turistické boty a vydejte se do kopců, díky kterým spálíte 100 kalorií za pouhých 15 minut. Když jdete do kopce nebo chodíte po nestabilních stezkách, svaly na nohou musí pracovat více, aby vás posunuly vpřed. Proto „líná“ procházka po rovné pěšince není tak efektivní.

Běh

Jestli hledáte nejjednodušší způsob, jak rychle spálit tukové bochánky, potřebujete pouze kvalitní běžeckou obuv. A ne, nemusíte být maratonec nebo sprinter. Běžec odpálí asi 100 kalorií za 1,6 kilometru. Pokud na to nejste připraveni, zkuste indiánský běh neboli střídání chůze a běhu.

Zahradničení

Přesazování květin, zalévání, plení, sázení… Voňavá a barevná sezona se pomalu, ale jistě blíží, což je jedině dobře, neboť při zahradničení spálíte 100 kalorií za každých 25 minut. Bonusem navíc je, že jste na čerstvém vzduchu, zatímco vytváříte potěchu pro oko i chuťové buňky – tedy pokud pěstujete i ovoce a zeleninu.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279077/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat