Ve kterou denní dobu si zacvičit

04.03.2023 | Trénink

Při zařazování cvičení do denního harmonogramu si nejeden člověk jistě klade otázku: V kolik hodin mám vlastě cvičit?

Bude lepší cvičit hned ráno nalačno, nebo mohu nechat trénink i na večer a mít stejné výsledky jako ráno?

Výhody ranního cvičení

Ranní cvičení nalačno má spoustu výhod, a to nejen pro jedince, kteří se touží zbavovat tělesného tuku. Když bude trénink první činností dne, už nikdy se vám nestane, že se vám nechce odpoledne cvičit, protože už máte zkrátka splněno. Ranní trénink navíc dokáže skvěle nabudit a nabít se energií po zbytek dne a cítíte se po něm skvěle. Co se týká hubnutí, opět to nepůjde bez kalorického deficitu, tedy přijímání méně energie než vydáte (1).

Cvičení kdykoli

Nicméně pokud není ranní cvičení vaším šálkem kávy, není nutné se znepokojovat, že nebudete hubnout. Nelze tedy přesně říci, že by cvičení ráno, odpoledne nebo večer mělo nějaký znatelný efekt na dosažené výsledky. Záleží čistě na vašich preferencích. Někteří jedinci fungují spíše odpoledne a k večeru a pozorují u sebe, v tuto denní dobu, nejlepší výsledky. Zároveň se cítí dobře, že mají ostatní povinnosti, jako je práce nebo škola za sebou. Nemusí tak na ně myslet a mohou se soustředit na trénink. Jiní zase k večeru spíše odpočívají a nedovedou si představit bez brzkého ranního vstávání a cvičení svůj den (2).

Kdy raději necvičit

I když tedy na čase tolik nezáleží, existují denní doby, kdy je lepší se cvičení raději vyhnout. Příliš pozdní aktivity, například po desáté hodině večerní, mohou nepříjemně prodloužit dobu usínání a zapříčinit to, že se na druhý den nevyspíte tak, jak byste potřebovali. Stejně tak opačný extrém, kdy se cvičí příliš brzo ráno, nemusí být pro tělo dobrým řešením. Z pohledu fyzického stavu by se také nemělo cvičit, když se necítíme dobře, jsme nachlazení nebo nemocní, když se zraníme, anebo se cítíme příliš unavení (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7492403/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4506120/, (3) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat