Aby nebyl první běh tím posledním

15.02.2023 | Trénink

Pravidelný pohyb prospívá nejen fyzickému, ale i psychickému zdraví a v případě běhání tomu není jinak.

Tento zprvu možná nepopulární pohyb, má spoustu výhod a při správném provedení vás může začít i bavit. Jak ale začít, když jste nikdy neběhali a na co si dát pozor? 

Výhody běhu

Nehledě na to, že běhání má pozitivní vliv na redukci hmotnosti, kvůli rychlosti spalování kalorií, má tato aktivita i spoustu zdravotních benefitů. Dokáže totiž posílit lidskou imunitu, podporovat zdraví kardiovaskulárního systému, a dokonce pomoci s pozitivnější náladou. Čerstvý vzduch a pohyb venku na sluníčku dokáže s náladou i tělem dělat divy. Člověk si skvěle pročistí hlavu a lépe se soustředí na práci. Navíc se venku můžete kochat přírodou a krásami vašeho okolí (1).

Příjemně se unavit u pravidelného běhu může mít pozitivní vliv i na váš spánek. Dostatečná fyzická aktivita je skvělým způsobem, jak se vyrovnat s nespavostí a zároveň udělat něco užitečného pro tělo. Navíc, stejně jako po jakékoliv jiné fyzické aktivitě, se cítíte, že jste něco pro sebe udělali a svůj čas strávili smysluplně, namísto bezmyšlenkovitého sledování televize nebo sezení u počítače (2).

Vybavení

Ještě před tím, než vyběhnete poprvé ven, je potřeba být dobře vybaven pro každou příležitost. Přičemž nejdůležitější součástí vašeho vybavení budou pravděpodobně běžecké boty, na kterých se opravdu nevyplatí šetřit. Ponesou vás totiž každým vašim tréninkem a budou vaše chodidla věrně chránit. K botám dále patří vhodný oděv, který by měl být vyroben z materiálu, který dobře odvádí pot. Dámy k outfitu jistě rády přidají i sportovní podprsenku. Sportovní oděv by se měl také vždy hodit do konkrétního počasí. Když se oblečete moc na lehko, může vám být při běhu zima a je pravděpodobné, že nastydnete. Když se naopak oblečete moc, bude vám horko a do běhu se vám příliš chtít nebude (3).

Málokdo si dokáže běh představit bez sluchátek v uších a oblíbeného playlistu. Správná hudba skvěle naladí na běh a dokáže člověka povzbudit, že samotný běh ani nevnímá. Při běhu je potřeba také doplňovat dostatek tekutin, což zařídí láhev naplněná studenou vodou.

Postupný proces a plánování

Zvláště pokud začínáte, nevyplatí se běh přepálit hned ze začátku. Nakládat si na sebe hned očekávání, že uběhnete 10 km bez pauzy a tím nejrychlejším tempem nebude nejlepší řešení. Lepší je si předem naplánovat realistické posuny, kterých lze dosáhnout. Pokud se vám do běhu nechce nebo vás nebaví, zkuste si k sobě sehnat parťáka, který bude běhat s vámi. Jen si dejte pozor na to, aby byl podobně fyzicky zdatný jako vy, abyste předešli frustraci. Pokud by se stalo, že běh nějaký den vynechá, nenechte se tím stáhnout s sebou a trénink nerušte (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6446270/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29742118/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7740063/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6253747/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat