Motivaci k pohybu pošlapávají přehnaná očekávání

14.02.2023 | Trénink

Očekávání hrají velkou roli v udržení motivace při cvičení.

Přehnaná očekávání

Pokud očekávání se stanoví moc vysoko, může se stát, že dojde ke zklamání a následné frustraci. Určit si například při redukci hmotnosti, že budete hubnout pět kilo týdně, nebudete už nikdy jíst nic nezdravého, nebo budete cvičit úplně každý den, může být pro lidské tělo nezvládnutelné a velmi frustrující. Je lepší posouvat se postupně kupředu a těšit se z menších dílčích cílů.

Je potřeba si stanovit rozumný a udržitelný tréninkový plán, který bude zapadat do vašeho denního režimu a nebude trvat příliš dlouhou dobu. Opravdu nejde o to, se na prvním tréninku úplně zničit a potom necvičit celý týden proto, že vás bolí celé tělo. Takto se vytoužené výsledky dostaví jen stěží.

Změna zaběhlé rutiny

S motivací dokáže pomoci i změna v zaběhlé cvičební rutině. Vykonávání pouze jednoho druhu pohybu může vést k nucení se ke cvičení a ztrátě motivace. Například nekonečné hodiny kardia, samy o sobě, se časem mohou stát velmi stereotypní aktivitou. Nehledě na to, že tělo si rychle na stejný pohyb zvykne a postupně se tolik nezlepšuje. Nejlepší je pravidelně vycházet ze své komfortní zóny, zkoušet nové věci a při pohybu se i bavit. Zařazení aktivit, které vás budou bavit, bude mít pozitivní vliv na váš trénink. Může se jednat například o plavání, skákání na trampolíně, lyžování, jízdu na kole, chození na procházky nebo tanec.

Odměna za úspěch

Za splněné dílčí cíle je dobré se pravidelně odměňovat. Neznamená to, že se za každý splněný týden budete odměňovat čokoládou a pizzou, ale čas od času je dobré udělat si radost – například dát si o víkendu skleničku vína k televizi, zajít si do restaurace nebo si dát po obědě něco sladkého. Bude to mít pozitivní vliv na psychiku a bude se vám více chtít do pravidelných tréninků.

Motivační sportovní oblečení

Kvalitní sportovní oblečení je základem tréninku. Neuškodí ale, když se v něm cítíte dobře a připadáte si, že vám to sluší. Nově koupené barevné legíny, výrazný sportovní top a k tomu sladěné tenisky pomohou člověka nakopnout ke cvičení. Vlastnit více různých outfitů může být zvláště pro ženy velmi motivační.

Zdroj: názor autora  - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat