Odhazování sněhu je slušnou dávkou cvičení

07.02.2023 | Trénink

A zase padá sníh! Tak lopatu do ruky a jde se odhazovat. Kolik při této aktivitě spálíte kalorií a na co si dát pozor?

Sněhové vločky jsou neprůhledné ledové částice v atmosféře. Vznikají, když ledové krystaly padají přes podchlazené kapičky mraků, které jsou pod bodem mrazu, ale stále zůstávají kapalinou. Kapky mraku poté zmrznou na krystaly a vytvoří hrudkovitou hmotu. Je to tu, bílá peřina! Radost ze sněhu mají převážně děti. Řidiči si při sněhové nadílce spíš zoufají, stejně jako majitelé či nájemníci nemovitostí s delšími příjezdovými cestami. Každý, kdo někdy odhrnoval sníh, ví, jaká je to dřina! Ehm, a dá se počítat mezi cvičení? Záleží na úhlu pohledu.

Konec debat, je to kardio

Pokud mluvíte o cvičení jako o formě fyzické aktivity, která je plánovaná, strukturovaná, opakující se a má za cíl zlepšit zdraví nebo kondici, házení lopatou, když se přižene velká sněhová bouře, není úplně to pravé ořechové, nicméně… Odhazování sněhu lze považovat za kardio cvičení, protože obvykle trvá déle než typický silový trénink (1).

Nenechte se zmást rutinním charakterem činnosti

Házení lopatou je vážně energické a pravděpodobně fyzicky namáhavější, než byste normálně očekávali. Za hodinu odhazování sněhu můžete spálit 600 kalorií, což představuje téměř 100 gramů anglické slaniny, stejné množství chipsů nebo čokolády.

Zapojení několika svalových skupin

Po zjištění, jak moc je odhazování sněhu namáhané a účinné, jste se dali do práce, přičemž vás bolí snad všechny svaly v těle? To není žádné překvapení. Tato práce zatěžuje svalové skupiny způsobem, na který nejsou zvyklé, tedy pokud pravidelně neprovádíte podobné pohyby, jako například při pečlivém zahradničení.

Správná technika

Platí ovšem, že vždy vaše technika určí, kolik svalových skupin ve skutečnosti zapojíte. Snažte se, aby veškerou práci nedělaly pouze paže, ramena a záda. Dejte do toho své jádro (core) a nohy. Váš výkon bude o něco větší, navíc si horní část těla trochu odpočine. V případě, že jste si naplánovali den v posilovně, ujistěte se, že dáváte svému tělu dostatek času na zotavení, zejména horní části těla, která pravděpodobně odvedla slušný kus práce. Pakliže se do posilovny přece jen vydáte, zvolte jinou formu aktivity, jež je pro tělo „od pasu nahoru“ méně náročná (2). A co dalšího vám hrozí?

Potenciální rizika

Odhrnování sněhu může být nebezpečné na několika úrovních. Zaprvé, není to činnost, kterou by většina lidí dělala příliš často, a proto je snadné ji přehnat. Na rozdíl od 30 minut v posilovně většina lidí nehází lopatou po kontrolovanou dobu – prostě lopotí, dokud není práce hotová. Je to také namáhavé pro hlavní svalové skupiny, kvůli čemuž jsou lidé náchylnější ke zranění, zejména v dolní části zad. Ve hře i uklouznutí na sněhu (3).

A pak je tu taky skutečnost, že odhazování sněhu probíhá v obzvláště chladném prostředí. Mnoho lidí si však začne sundávat vrstvy oblečení, protože je jim horko. To není dobré pro cévní systém. Z tohoto důvodu by osoby s anamnézou srdečního onemocnění, mrtvice nebo výrazně vysokého krevního měly odhazování sněhu úplně vynechat (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6172294/, (2) názor autora, (3) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0735675709003714?via%3Dihub






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat