Fitness trend Gyrotonic se věnuje komplexně celému tělu

Pokud rádi cvičíte pilates, jógu nebo tanec, jistě si zamilujete nový fitness trend! Gyrotonic je název celotělového cvičení, které dobývá fitness studia po celém světě, i když metoda není až tak nová. V 80. letech 20. století se Gyrotonic poprvé objevil jako „jóga pro tanečníky“ v New Yorku.  Co přesně to je a jak to funguje?

Gyrotonic je perfektní trénink celého těla a zajišťuje ploché břicho. Břicho, nohy, zadek, ale i záda, paže, hrudník a ramena – všechny stejně důležité svalové skupiny, na které se při tréninku často zapomíná. Nový fitness trend naopak věnuje stejnou pozornost celému tělu.

Gyrotonic je celotělové cvičení s holistickým pojetím, při kterém – na rozdíl od jógy nebo pilates – nejsou pohyby izolované a dvourozměrné, ale trojrozměrné za pomoci speciálního vybavení. Tyto kruhové, spirálovité a vlnité pohybové vzory obsahují prvky z jógy, tai-či, tance, plavání a gymnastiky a zaměřují se především na zdraví páteře. Každý pohyb se navíc synchronizuje s odpovídajícím vzorem dýchání a provádí melodicky a rytmicky.

Jaké má cvičení výhody

Na rozdíl od toho, co se říká, cvičení je všechno, jen ne vražda – zvláště když jde o fitness trend, jako je Gyrotonic. Díky trojrozměrným pohybům protahuje svaly, zajišťuje pružné klouby a vzpřímené držení těla. Šlachy, vazy, pojivová tkáň a fascie musí spolupracovat. Při pravidelném tréninku zajistí celotělový trénink větší pohyblivost páteře, zvýší vitalitu a dynamiku, vyrovná jednostranné pracovní polohy a zpevní pojivovou tkáň.

Nevýhody

Gyrotonic bohužel doma na podložce nezvládnete. Vyžaduje totiž speciální vybavení – a především dobrou instruktáž od trenéra pro začátek. Vždyť existuje asi 120 různých cviků s více než 220 variacemi! 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6416514/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat