Hubnutí chůzí je zcela zdarma

Každý, kdo slyší o hubnutí, si často představí přísnou dietu a pevný cvičební program. Ale skutečně zhubnout můžete, i pokud každý den nachodíte dostatečný počet kroků. Abyste efektivně spalovali tuky, nemusí z vás nutně téct pot proudem. Kolik kroků tedy musíte splnit, abyste zhubli?

Většinu z nás s ohledem na počet kroků napadne asi klasických 10 000. To je přesně ten počet, který Světová zdravotnická organizace říká, že byste měli dělat každý den, abyste byli zdraví (1). Ale ve skutečnosti je těch 10 000 kroků stejné množství, které byste měli ujít, i pokud chcete zhubnout.

Hubněte pohodlně

Samozřejmě je řeč o chůzi v mírném tempu – protože není chůze jako chůze. A doslovnou lehkou chůzí k úbytku kil bohužel nedojdete. Jakmile ale trochu přidáte do kroku a vyvinete jen lehké úsilí, můžete tuk začít spalovat už po 30 minutách svižné schůze (2). Zdá se vám to hodně za dlouho? Takovým tempem ujdete 10 000 kroků pohodlně za zhruba 45 minut (3). A to už zní mnohem proveditelně, že? Pokud vám nejde o hubnutí, ale o celkový pohyb, nemusíte 10 000 kroků dokončit na jeden zátah, ale můžete si naplánovat jednotlivé části do svého denního režimu.

Chůze tak zdravá

Zatímco hubnutí téměř bez úsilí je samozřejmě příjemným vedlejším účinkem, pravidelná, rozsáhlá chůze se ale také doporučuje pro celkové zdraví. Základní kondice se tak zlepší například už při pouhých 6 000 krocích denně (1).

Každodenní procházka se doporučuje pro trávení, imunitní systém a čistou hlavu. Protože zatímco se tělo pohybem více prokrvuje a tím se stimulují střeva a posiluje se imunitní systém, kyslík zároveň podporuje koncentraci. Když hravě ujdete svých 10 000 kroků denně – ať už o polední přestávce, na cestě do oblíbené kavárny nebo před večerním odpočinkem – měli byste si udělat čas na to, abyste věnovali pozornost svému dýchání a několikrát se zhluboka nadechli. Během dne mnoho z nás dýchá příliš mělce (4).

Zdroj: (1) www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20221005/turns-out-there-is-something-special-about-ten-thousand-steps-a-day, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8938141/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8840715/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8841590/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat