Bolest svalů z předešlého tréninku vás od cvičení nemusí odradit

Cvičit? Nebo necvičit? Bolest svalů je sice nepříjemná, ale pauzu si kvůli ní možná dávat nemusíte. Proč je vlastně k užitku? A jakými doplňky se dá zmírnit?

Všichni to známe – je čas na trénink, ale tělo je ještě bolavé z předešlého cvičení. Nastává tedy velké dilema. Jít si zasportovat i přes tuto indispozici, nebo si raději dát rekonvalescenční odpočinek?

Proč to vůbec bolí?

Příčinou této bolesti jsou drobné trhliny ve svalech, které pak způsobují zánětlivé reakce (1). Dochází k nim kvůli napětí, na které váš pohybový aparát nebyl zvyklý. Jinými slovy – možná jste při posledním sportování zapojili jinou svalovou skupinu, možná jste nasadili až příliš intenzivní tempo. Tak či tak, tento typ bolesti nemusí být důvodem k obavám, je to spíše důkaz, že jste čelili novým fitness výzvám. A nejen to. Ve skutečnosti je proces hojení po vzniku těchto mikrotrhlin tím, co buduje a posiluje svaly. V podstatě je tedy vlastně k užitku.

Zvažte regenerační pauzu

Je ale důležité poslouchat své tělo, nabádá výše zmíněný odborník. Pokud se vám běžné denní úkony zvládají jen horko těžko, pak je rozumné dopřát si regenerační sportovní pauzu. Není-li to ale tak strašné, klidně do posilovny nebo na běžeckou stezku zajděte. Hlavní výhodou cvičení při bolesti je to, že zvýší průtok do postižených oblastí, což přinese dočasnou úlevu. A tuto myšlenku nevyvrací ani studie (2) zveřejněná v magazínu Sports Medicine. A jak je to s doplňky stravy?

Uleví kofein i rybí tuk

Existuje mnoho různých doplňků, které pomáhají se zmírněním svalových bolestí a rychlejším zotavením. Doporučuji třeba směsi s kofeinem, taurinem nebo rybím tukem. Je prokázáno, že tyto složky chrání buňky před metabolickým stresem a snižují zánětlivé projevy, čímž svalové bolesti tlumí (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1456053/, (2) www.health.harvard.edu/staying-healthy/building-better-muscle, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12617692/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat