Jógové pozice nevhodné pro menstruační období

01.10.2022 | Trénink

Mnoho žen při menstruaci doprovázejí menstruační křeče, což jsou pulzující, křečovité bolesti v podbřišku. Obvyklé jsou i nevolnosti, průjmy a migrény. Už takhle je menstruační krvácení náročné, nezhoršujte si ho při cvičení jógy!

Účelem jógy je vybudovat sílu, vědomí a harmonii v mysli i v těle. Uvolňovací techniky začleněné do jógy mohou zmírnit chronickou bolest, jako je bolest dolní části zad, artritida, bolesti hlavy a syndrom karpálního tunelu. Jóga také snižuje krevní tlak a působí proti nespavosti. Kromě fyzických výhod je jedním z jejích nejlepších benefitů to, jak pomáhá zvládat stres (1). Je tu však jistá záležitost, o které byste měli vědět. Vyhněte se praktikování určitých pozic jógy během menstruace, abyste předešli jejímu zhoršení (2)!

Ne každá ásana je vhodná

Otravné nadýmání, křeče v žaludku nebo bolesti zad. Když máte menstruaci, určitě si chcete od všech těchto nepříjemných příznaků oddechnout. Pomůže vám jóga? Jen do jisté míry. Toto cvičení je skvělé na menstruační bolesti, změny nálad nebo křeče. Když si ale rozložíte cvičební podložku ve dnech menstruace, šetřete se, nechoďte přes svoje osobní limity a tyhle ásany si nechte na jindy (2).

Inverzní pozice

Obrácené (inverzní) pozice jsou ty, při kterých je srdce nad úrovní hlavy. Často se díky nim posilují paže, ramena a střed těla. Určitě jste slyšeli, že cvičitelé jógy od inverzních pozic během menstruace odrazují. Zdůvodnění má své kořeny v ajurvédské vědě, která říká, že se při nich zabýváme energetickým tokem (pránou). Proud prány se v případě inverzí v důsledku pohybu vzhůru nohama vzdaluje od břicha. Proto jogíni žádné stojky ani nic jiného nedoporučují. Kromě toho existuje riziko zpětného toku krve do vejcovodů, o kterém se předpokládá, že způsobuje endometriózu (2).

Hluboký předklon

Hluboké předklony tlačí na břicho a vyvíjejí tlak na děložní sliznici. Je pravděpodobné, že jakákoli forma předklonu zatíží již tak nafouklé bříško a způsobí zhoršení menstruačních bolestí (2).

Napjatý luk

Pozice luku může být ve skutečnosti velmi užitečná při zbavení se dráždivého období nadýmání, ale vytváří velký tlak na záda, takže pozor, pokud během menstruace pociťujete tlak právě v této oblasti. Při menstruaci je v pořádku mírné protahování a jemné, nenásilné záklony. Vždy však dejte na své pocity. Každý typ postavy je jiný a oddávat se józe znamená naslouchat svému tělu a být si ho vědom. Pokud jste začátečník, určitě je nejlepší cvičit pod dohledem zkušeného instruktora (2).

Zdroje: h(1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3447533/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27315239/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat