Tréninková zranění číhají všude

Otřesy mozku, zlomeniny klíčních kostí i natržené vazy. Při jakých konkrétních aktivitách k takovým úrazům dochází? A co se dá udělat pro to, aby váš běžný trénink neskončil návštěvou pohotovosti?

Sport je nezbytnou součástí zdravého a aktivního životního stylu. Je dobrý pro srdce, plíce, krevní oběh, budování svalové síly a samozřejmě i štíhlou postavu. Zároveň zlepšuje náladu, zbavuje depresí a zmírňuje úzkostné stavy, jak prokázala studie publikovaná v magazínu The International Journal of MS Care (1). Výzkum zveřejněný v časopise Genes zase poukazuje na skutečnost, že pravidelný pohyb chrání před chronickými nemocemi, přičemž upevňuje paměť a podporuje i další mozkové funkce (2). Ne nadarmo se tedy říká, že sportem ku zdraví! Ovšem nemusí to tak být vždycky.

Nástrah je plno. A číhají všude

Když člověk cvičí, rozhodně neplánuje, že se zraní. Přesto k nejrůznějším komplikacím dochází neustále. Jde-li o první pětku úrazů, na prvním místě je dozajista pochroumání kolene. Více než 50 procent případů se týká právě kolenního kloubu (trhliny vazů a zlomeniny chrupavek) (3). Takovým nepříjemnostem se ale dá předejít – důležitý je strečink před každou fyzickou aktivitou, v jejím průběhu bychom si zase měli dát pozor na správné držení těla (4). A jaký vliv má na tohle všechno počasí?

Co disciplína, to určité riziko

Velkou roli zde sehrává i roční období. V létě jsou běžnější otřesy mozku, zlomeniny klíčních kostí a vykloubená ramena způsobená pádem z kola, stejně jako podvrtnuté kotníky z běhání. V zimě se častěji setkáváme s frakturami kotníku, ke kterým dochází při lyžování a snowboardingu (3). Mezi provozováním jednotlivých aktivit je klíčový odpočinek. Tělo se po každé zátěži potřebuje regenerovat, jinak je oslabené, což zvyšuje pravděpodobnost zranění. Před sportem se také nejprve pořádně zahřejte a protáhněte. Řada lidí tuto fázi podceňuje a tím jde úrazům naproti (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7307872/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5919946/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7738063/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6895680/, 






Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat